Ένα φαγάκι-έκπληξη, η μανιάτικη «τσουχτή», με μακαρόνια και αυγά μάτια. Τον κρόκο τον θέλουμε μελάτο ώστε όταν τον σπάσουμε να ξεχυθεί σαν σάλτσα στα μακαρόνια μας.

Πέτρος Γεωργαρίου

Φωτογραφία: Περικλής Μεράκος

20' προετοιμασία
8' μαγείρεμα
Σύνολο: 28'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  1 πακέτο μακαρόνια Νο 5
  •  300 γρ. μυζήθρα ξερή, ψιλοτριμμένη + λίγη ακόμη για το σερβίρισμα
  •  100 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για το τηγάνισμα των αυγών
  •  2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό
  •  4 αυγά (ή περισσότερα, ανάλογα με το πόσα θέλει ο καθένας στη μερίδα του)
  •  φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε τη μακαρονάδα τσουχτή από τη Μάνη, ξεκινάμε βράζοντας σε μια κατσαρόλα άφθονο αλατισμένο νερό για να βράσουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
  2. Παράλληλα, σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να ζεσταθούν καλά.
  3. Προσθέτουμε την τριμμένη μυζήθρα, με μια ξύλινη σπάτουλα ανακατεύουμε πολύ καλά και σοτάρουμε για περίπου 5-8 λεπτά, μέχρι να σκουρύνει, αλλά όχι να καεί.
  4. Σουρώνουμε, τα επαναφέρουμε στην κατσαρόλα και, μόλις το μείγμα του τυριού είναι έτοιμο, το αδειάζουμε πάνω από τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε ώστε να μοιραστεί ομοιόμορφα.
  5. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι τηγανίζουμε ένα ένα ή δύο δύο τα αυγά μάτια (κατά προτίμηση μελάτα) σε λίγο ελαιόλαδο.
  6. Σερβίρουμε στο πιάτο τα μακαρόνια και από πάνω προσθέτουμε ένα ή δύο αυγά. Αν θέλουμε, τρίβουμε πιπέρι και επιπλέον μυζήθρα και σπάμε τον κρόκο για να «τρέξει» μέσα στα μακαρόνια.
Μυστικά

Νόστιμη παραλλαγή: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη μυζήθρα με παρμεζάνα ή κεφαλίσιο τυρί της αρεσκείας μας.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 196.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 545 φορές

Θεατρικά βραβεία ''Μελίνα Μερκούρη'' και ''Δημήτρης Χορν'': Αυτοί είναι οι μεγάλοι νικητές - Ποιοι ηθοποιοί τιμήθηκαν

Τα θεατρικά βραβεία «Μελίνα Μερκούρη» και «Δημήτρης Χορν» ανακοινώθηκαν σε κοινή τελετή, που πραγματοποιήθηκε στο «Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη» στην Πλάκα.