Το σουμάκ κι η πάπρικα δίνουν πικάντικο χαρακτήρα σ΄ αυτά τα μοσχαρίσια σουβλάκια που μπορούμε να τα σερβίρουμε με μια δροσερή σάλτσα γιαουρτιού και αφράτο ρύζι.

Νίκη Χρυσανθίδου

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb


15' προετοιμασία
15' ψήσιμο
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 30'

Υλικά - Τεμάχια: 8
  •  900 γρ. μοσχαρίσιο κιλότο, κομμένο σε λεπτές και μακριές λωρίδες (περίπου όπως το μπέικον)
Για τη μαρινάδα
  •  40 ml ελαιόλαδο
  •  1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  •  ο χυμός από 1 μέτριο λεμόνι
  •  2 κουτ. σούπας σουμάκ
  •  1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή, τριμμένη
  •  τα φύλλα από 3-4 κλωνάρια φρέσκου μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  •  50 ml λευκό, ξηρό κρασί
Για το σερβίρισμα
  •  300 γρ. γιαούρτι αγελάδας, στραγγιστό, ανακατεμένο με 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες + 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  •  1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  50 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
  •  1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε τα σουβλάκια με πάπρικα, ξεκινάμε από τη μαρινάδα και σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύουμε όλα τα υλικά της.
  2. Ρίχνουμε το κρέας και το ανακατεύουμε ώστε να καλυφθεί καλά.
  3. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες, να μαριναριστεί.
Συμβουλές ψησίματος
  1. Βγάζουμε το κρέας από τη μαρινάδα, το σκουπίζουμε ελαφρώς με χαρτί κουζίνας και το περνάμε σε 8 μεταλλικές σούβλες ή ξύλινα καλαμάκια, μοιράζοντάς το ισόποσα.
  2. Είτε τα ψήσουμε στα κάρβουνα είτε σε ψησταριά υγραερίου, πρέπει η φωτιά να είναι μέτρια προς δυνατή.
  3. Κάνουμε τακτικά γυρίσματα.
Η δοκιμή μας
  1. Χρειάστηκαν – τόσο στα κάρβουνα όσο και στην ψησταριά υγραερίου (18,7 KW)– 15 λεπτά με τακτικά γυρίσματα.
Σερβίρισμα
  1. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με το σκόρδο, το ελαιόλαδο, αλατοπίπερο.
  2. Σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο με την πάπρικα σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει.
  3. Σερβίρουμε τα σουβλάκια σε πιατέλα, περιχύνουμε με το βούτυρο και σκορπίζουμε το μπούκοβο.
  4. Συνοδεύουμε με τη σάλτσα γιαουρτιού και αφράτο λευκό ρύζι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 118.


Προβλήθηκε 313 φορές