Η συνταγή της ημέρας: ''Μπουρεκάκια με λάπαθα και φρέσκια μυζήθρα''

Άρτος και Θεάματα 06 Μαϊου 2023

Είθισται να τα φτιάχνουμε μόνο με τυρί ή με σπανάκι και τυρί, ή με παστουρμά. Αυτά εδώ τα μπουρεκάκια, όμως, τα φτιάχνουμε με λάπαθα που είναι εποχής. Κι έτσι, έχουμε το ιδανικό σνακ της άνοιξης.

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία + Food styling: Αντωνία Κατή


1 ώρα προετοιμασία
20' ψήσιμο
30' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 50'

Υλικά - Τεμάχια: 40-45
Για τη ζύμη
  •  1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  7 γρ. μπέικιν πάουντερ
  •  5 γρ. αλάτι
  •  170 γρ. αιγοπρόβειο βούτυρο
  •  130 ml ελαιόλαδο
  •  20-40 ml ζεστό γάλα
Για τη γέμιση
  •  20 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  •  800 γρ. λάπαθα, ψιλοκομμένα
  •  1/4 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
  •  2 αυγά
  •  300 γρ. φρέσκια μυζήθρα
  •  150 γρ. νιώτικο κεφαλοτύρι, τριμμένο
  •  50 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  2 αυγά χτυπημένα, για το άλειμμα
Διαδικασία
Γέμιση
  1. Για τα μπουρεκάκια με λάπαθα και φρέσκια μυζήθρα ξεκινάμε και ρίχνουμε όλα τα χόρτα και τα μυρωδικά σε ένα σουρωτήρι και τα αλατίζουμε.
  2. Τα τρίβουμε με τις παλάμες μας, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε για για 30 λεπτά να μαραθούν και να στραγγίσουν από τα υγρά τους.
  3. Τα στύβουμε καλά και τα αδειάζουμε σε βαθύ μπολ.
  4. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα αυγά και τέλος προσθέτουμε το κεφαλοτύρι, άφθονο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
  5. Προσθέτουμε τη μυζήθρα και δεν ανακατεύουμε πολύ, για να μείνουν μεγάλα κομμάτια.
Φύλλο
  1. Ζεσταίνουμε ελαφρά το βούτυρο να λιώσει και το ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο.
  2. Το ρίχνουμε στο αλεύρι, μαζί με το μπέικιν και το αλάτι, και τρίβουμε με τα δάχτυλά μας, μέχρι να σχηματιστεί μια ψιχουλιαστή ζύμη. Ρίχνουμε μερικές κουταλιές από το ζεστό γάλα και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια σφιχτή ζύμη.
  3. Την πλάθουμε σε μπαστούνι και την κόβουμε σε 40-45 φέτες.
  4. Κάθε ζυμαράκι το ανοίγουμε σε τετράγωνο μικρό φύλλο περίπου 10 x 10 εκ. ή και μικρότερα.
  5. Τα γεμίζουμε με 1 γεμάτο κουτ. γλυκού από τη γέμιση και τα τυλίγουμε σε ρολάκια, σφραγίζοντας μέσα τη γέμιση.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C και στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
  7. Τακτοποιούμε τα μπουρεκάκια στο ταψί, τα αλείφουμε με τα χτυπημένα αυγά και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 205.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 450 φορές

Τα ζώδια το Σάββατο 2 Αυγούστου 2025

Η Σελήνη σήμερα στο Σκορπιό σχηματίζει τρίγωνο με τον Βόρειο Δεσμό στους Ιχθύες. Είναι η ιδανική στιγμή να στραφούμε στο συναισθηματικό μας κόσμο και να αφουγκραστούμε τις εσωτερικές μας ανάγκες και να εμπιστευτούμε τη διαίσθησή μας

Τα ζώδια την Παρασκευή 1 Αυγούστου 2025

Η Αφροδίτη από τον Καρκίνο σχηματίζει τετράγωνο με τον Κρόνο και τον Ποσειδώνα στον Κριό, διαψεύδοντας όνειρα και προσδοκίες που χτίστηκαν με συναίσθημα αλλά χωρίς ρεαλισμό ειδικά για Κριούς, Καρκίνους, Ζυγούς, Αιγόκερους του 1ου δεκαημέρου

Η συνταγή της ημέρας, Τετάρτη 30 Ιουλίου 2025: ''Φακές σαλάτα με κολοκυθάκια και μυρωδικά''

Απολαμβάνουμε μια απίθανη οσπριοσαλάτα με νόστιμες φακές, τρυφερά κολοκυθάκια και άφθονα μυρωδικά. Ένα λαχταριστό, καλοκαιρινό σαλατογεύμα για το σπίτι αλλά και το γραφείο.