Ντάκος με ντομάτες και κρίταμο και αντζούγιες που προσθέτουν έξτρα νοστιμιά και δένουν τέλεια με τα υπόλοιπα υλικά.

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb
Βοηθός Food Stylist: Αλεξάνδρα Τασουνίδου


20' προετοιμασία
Σύνολο: 20'

Υλικά - Μερίδες: 2
  •  2 ώριμες ντομάτες
  •  80 ml ελαιόλαδο
  •  8 φιλέτα αντζούγιας σε λάδι, ξεπλυμένα καλά και στεγνωμένα
  •  4 μεγάλες πράσινες ελιές Χαλκιδικής (ή 8 ελιές Καλαμών), χωρίς κουκούτσια, σε μικρά κομμάτια
  •  1 κουτ. σούπας κάππαρη, ξαλμυρισμένη και στραγγισμένη
  •  1/2 φλιτζ. τσαγιού φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  •  1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο
  •  2 μεγάλες κριθαροκουλούρες μερικά φυλλαράκια από κρίταμο τουρσί για το διάκοσμο
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε ντάκο με αντζούγιες, ντομάτες και κρίταμο, ξεφλουδίζουμε και ξεσποριάζουμε τις ντομάτες πάνω από το μούλτι ώστε να συγκεντρώσουμε τα υγρά.
  2. Βάζουμε στο μούλτι μισή ντομάτα και πολτοποιούμε.
  3. Σουρώνουμε σε λεπτό σουρωτήρι τον πολτό πάνω από τις κριθαροκουλούρες ώστε να βραχούν καλά με τα υγρά της ντομάτας (αυτό το κάνουμε αντί να βρέξουμε τους ντάκους με νερό).
  4. Περιχύνουμε τους ντάκους με το μισό λάδι.
  5. Ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα κομμάτια ντομάτας και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
  6. Κόβουμε τα φιλέτα αντζούγιας κατά μήκος σε δύο λωρίδες ή τα ψιλοκόβουμε και τα ρίχνουμε στο μπολ.
  7. Προσθέτουμε τις ελιές, την κάππαρη, το μαϊντανό, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το θυμάρι.
  8. Νοστιμίζουμε με ελάχιστο αλάτι (γιατί οι αντσούγιες και η κάππαρη είναι αλμυρά) και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε.
  9. Μοιράζουμε το μείγμα στους ντάκους, βάζουμε σε κάθε ντάκο από λίγα φυλλαράκια κρίταμο τουρσί και σερβίρουμε αμέσως.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 52.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 524 φορές