Ζουμερό, λαχταριστό, πανεύκολο το φαγητό που μας φτιάχνει η Νίκη Χρυσανθίδου.
- 1 κιλό φρέσκα φασολάκια μπαρμπούνια (τα πλατιά), καθαρισμένα, ή κατεψυγμένα
- 1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος (προτιμότερο από σπάλα)
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
- 1/2 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, τριμμένα, ή δύο μέτριες ντομάτες φρέσκιες
- 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκου θυμαριού, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. γλυκού ξερό, κοπανισμένο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τον κιμά με μισό ποτήρι νερό να βράσει.
- Ανακατεύουμε με μια ξύλινη σπάτουλα ή με ένα πιρούνι συνεχώς ώστε να γίνει σπυρωτός, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να μαγειρευτεί μέχρι να πιει τελείως το νερό.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5 λεπτά περίπου.
- Στη συνέχεια, ρίχνουμε τη ντομάτα, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε, αφήνουμε να πάρει μια βράση και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Σε μια μεγαλύτερη κατσαρόλα βάζουμε μια στρώση με τα μισά φασολάκια, μια στρώση από τον κιμά και επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά την ίδια διαδικασία.
- Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και προσθέτουμε 1½ ποτήρι νερό.
- Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τα φασολάκια και ο κιμάς και να μελώσει η σάλτσα. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο. Αν τα υλικά γίνουν και η σάλτσα είναι νερουλή, σουρώνουμε τα στερεά και βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να μειωθεί. Αν όμως σωθούν τα υγρά νωρίς και το φαγητό δεν είναι έτοιμο, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό επιπλέον.
- Σερβίρουμε το φαγητό χλιαρό συνοδεία ψωμιού της αρεσκείας μας και λίγου γιαουρτιού.
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον μοσχαρίσιο κιμά με κιμά από κοτόπουλο ή γαλοπούλα.