Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευή 20 Ιουνίου 2025: ''Φρέσκα φασολάκια με κιμά''

Άρτος και Θεάματα 19 Ιουνίου 2025

Ζουμερό, λαχταριστό, πανεύκολο το φαγητό που μας φτιάχνει η Νίκη Χρυσανθίδου.

Νίκη Χρυσανθίδου
Φωτογραφία: Studio M.com, L.Metzos

30' προετοιμασία
50' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20'

Υλικά - Μερίδες: 4-6
  •  1 κιλό φρέσκα φασολάκια μπαρμπούνια (τα πλατιά), καθαρισμένα, ή κατεψυγμένα
  •  1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος (προτιμότερο από σπάλα)
  •  1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  •  1/2 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, τριμμένα, ή δύο μέτριες ντομάτες φρέσκιες
  •  6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  •  1 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκου θυμαριού, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. γλυκού ξερό, κοπανισμένο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τον κιμά με μισό ποτήρι νερό να βράσει.
  2. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη σπάτουλα ή με ένα πιρούνι συνεχώς ώστε να γίνει σπυρωτός, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να μαγειρευτεί μέχρι να πιει τελείως το νερό.
  3. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5 λεπτά περίπου.
  4. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τη ντομάτα, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε, αφήνουμε να πάρει μια βράση και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  5. Σε μια μεγαλύτερη κατσαρόλα βάζουμε μια στρώση με τα μισά φασολάκια, μια στρώση από τον κιμά και επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά την ίδια διαδικασία.
  6. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και προσθέτουμε 1½ ποτήρι νερό.
  7. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τα φασολάκια και ο κιμάς και να μελώσει η σάλτσα. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο. Αν τα υλικά γίνουν και η σάλτσα είναι νερουλή, σουρώνουμε τα στερεά και βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να μειωθεί. Αν όμως σωθούν τα υγρά νωρίς και το φαγητό δεν είναι έτοιμο, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό επιπλέον.
  8. Σερβίρουμε το φαγητό χλιαρό συνοδεία ψωμιού της αρεσκείας μας και λίγου γιαουρτιού.
Μυστικά

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον μοσχαρίσιο κιμά με κιμά από κοτόπουλο ή γαλοπούλα.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 587 φορές

H συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 07.08.2025: ''Μαροκινή pastilla, μια ξεχωριστή γλυκιά κοτόπιτα''

Ένα χαρακτηριστικό πιάτο της μαροκινής κουζίνας είναι η pastilla, ένα είδος πίτας με κοτόπουλο (ή περιστέρι), αμύγδαλα και μπαχαρικά, πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη, που ισορροπεί θαυμάσια αλμυρό και γλυκό.

Τα ζώδια την Τρίτη 5 Αυγούστου 2025

Η Σελήνη στον Αιγόκερω μας βάζει σε σοβαρό mood ζητώντας πρόγραμμα, στόχους και… λίγη ησυχία. Όμως είναι σε τετράγωνο με τον Κρόνο και τον Ποσειδώνα, δημιουργώντας δοκιμάζοντας ανάμεσα σε ευθύνες και επιθυμίες με καθήκον και φαντασία.

Τα ζώδια την Δευτέρα 4 Αυγούστου 2025

Η Δευτέρα ξεκινά με τη Σελήνη στον ανήσυχο Τοξότη, που πάντα θέλει να πετάξει μακριά απ’ τα προβλήματα – όμως σήμερα βρίσκει μπροστά της ένα τετράγωνο με τους Δεσμούς της Σελήνης και... δοκιμαζόμαστε ιδεολογικά και συναισθηματικά.