Μια χορταστική σαλάτα-γεύμα με κους κους, ξιδάτο χταπόδι, κάππαρη, ελιές και παξιμαδάκια χαρουπιού.
- 500 γρ. κουσκούς (το ζυμαρικό, όχι το δημητριακό)
- 10 ελιές θρούμπες, χοντροκομμένες, χωρίς κουκούτσια
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
- 1 κουτ. σούπας κάππαρη, ξαλμυρισμένη και στραγγισμένη
- 2-3 παξιμαδάκια χαρουπιού, σπασμένα σε μικρότερα κομμάτια
- τα φύλλα από 3-4 κλωνάρια δυόσμο, ψιλοκομμένα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- 1/2 κουτ. σούπας ξίδι λευκό
- ξύσμα από 1/2 λεμόνι
- 1 χταπόδι βάρους περίπου 1 κιλού
- 120 ml ξίδι
- 180 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για την σαλάτα με κουσκούς και ξιδάτο χταπόδι, ξεκινάμε με το ντρέσινγκ. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά σε ένα μπολάκι και αφήνουμε το ντρέσινγκ κατά μέρος, για να αναμειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματά του, όσο ετοιμάζουμε την υπόλοιπη συνταγή.
- Καθαρίζουμε και χωρίζουμε το χταπόδι στα πλοκάμια του.
- Το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό ίσα να το καλύπτει και το σιγοβράζουμε σκεπασμένο μέχρι να μαλακώσει, για περίπου 30 λεπτά.
- Προσθέτουμε το ξίδι και το ελαιόλαδο και μαγειρεύουμε με ανοιχτή κατσαρόλα για ακόμα 10-15 λεπτά.
- Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τη ρίγανη και ανακατεύουμε.
- Αφήνουμε το χταπόδι να κρυώσει μέσα στην κατσαρόλα με τη σάλτσα του.
- Παίρνουμε 400 γρ. για τη συνταγή και το κόβουμε σε κομμάτια-μπουκιές.
- Φυλάσσουμε το υπόλοιπο σε κλειστό δοχείο, στο ψυγείο, για άλλη συνταγή. Είναι εξαίσιος μεζές για ούζο ή τσίπουρο.
- Βράζουμε το κουσκούς σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το κουσκούς, τα 400 γρ. χταπόδι, στραγγισμένο από τη σάλτσα του, τις ελιές, το κρεμμύδι, την κάππαρη, αλάτι και πιπέρι.
- Περιχύνουμε με το ντρέσινγκ και ανακατεύουμε ξανά.
- Σκορπίζουμε τα κομματιασμένα παξιμάδια και τον δυόσμο και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 232.