Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 19 Ιουνίου 2025: ''Φασολάκια με μοσχαράκι τας κεμπάπ από την Πόλη''

Άρτος και Θεάματα 18 Ιουνίου 2025

Κλασικό πολίτικο κοκκινιστό με ένα μυστικό νοστιμιάς: το τρίψιμο των χλωρών φασολιών με αλάτι!

Νίκη Χρυσανθίδου
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Food styling: Σταυρούλα Φούτσα

20' προετοιμασία
1 ώρα και 45' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 5'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  800 γρ. φασολάκια τσαουλιά, καθαρισμένα, κομμένα στη μέση
  •  400 γρ. μοσχάρι από άπαχη σπάλα, σε κύβους 2-3 εκ.
  •  3 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
  •  2 φύλλα δάφνης
  •  50 ml κόκκινο, ξηρό κρασί
  •  4 μέτριες ώριμες ντομάτες, χοντροτριμμένες (με τα ζουμιά τους)
  •  1/2 κουτ. σούπας δεντρολίβανο ξερό, κοπανισμένο
  •  1 κουτ. γλυκού πάπρικα πικάντικη
  •  30 ml ξίδι βαλσαμικό
  •  1/3 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  •  100 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για τα φασολάκια με μοσχαράκι τας κεμπάπ, σε ένα σουρωτήρι βάζουμε τα φασολάκια, τα αλατίζουμε, τα τρίβουμε λίγο με τα χέρια μας και τα αφήνουμε να νοστιμίσουν έως ότου τα χρειαστούμε.
  2. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.
  3. Προσθέτουμε τα 2 κρεμμύδια και τα φύλλα δάφνης και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά.
  4. Ρίχνουμε το κρασί και μαγειρεύουμε 2 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  5. Προσθέτουμε την ντομάτα, αλατοπίπερο, το δεντρολίβανο, την πάπρικα και ζεστό νερό τόσο ώστε να καλύπτει τα υλικά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι. Σιγομαγειρεύουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσει το κρέας.
  6. Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το τρίτο κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  7. Προσθέτουμε τα φασολάκια και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  8. Πασπαλίζουμε με τη μισή ποσότητα μαϊντανού, τακτοποιούμε από πάνω, σε μία στρώση, το κρέας με τη σάλτσα και ρίχνουμε το βαλσαμικό ξίδι και τον υπόλοιπο μαϊντανό.
  9. Προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό, ώστε ίσα ίσα να καλύπτονται τα υλικά από τα υγρά, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για άλλα 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά και να δέσει η σάλτσα.
Μυστικά

Μπορούμε να το μαγειρέψουμε και με αρνί ή κοτόπουλο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 159.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 552 φορές

H συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 07.08.2025: ''Μαροκινή pastilla, μια ξεχωριστή γλυκιά κοτόπιτα''

Ένα χαρακτηριστικό πιάτο της μαροκινής κουζίνας είναι η pastilla, ένα είδος πίτας με κοτόπουλο (ή περιστέρι), αμύγδαλα και μπαχαρικά, πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη, που ισορροπεί θαυμάσια αλμυρό και γλυκό.

Τα ζώδια την Τρίτη 5 Αυγούστου 2025

Η Σελήνη στον Αιγόκερω μας βάζει σε σοβαρό mood ζητώντας πρόγραμμα, στόχους και… λίγη ησυχία. Όμως είναι σε τετράγωνο με τον Κρόνο και τον Ποσειδώνα, δημιουργώντας δοκιμάζοντας ανάμεσα σε ευθύνες και επιθυμίες με καθήκον και φαντασία.

Τα ζώδια την Δευτέρα 4 Αυγούστου 2025

Η Δευτέρα ξεκινά με τη Σελήνη στον ανήσυχο Τοξότη, που πάντα θέλει να πετάξει μακριά απ’ τα προβλήματα – όμως σήμερα βρίσκει μπροστά της ένα τετράγωνο με τους Δεσμούς της Σελήνης και... δοκιμαζόμαστε ιδεολογικά και συναισθηματικά.