Βανίλια και σοκολάτα σε ένα σιροπιαστό κέικ από τα παλιά που δύσκολα του λες όχι. Η τρούφα στην ψίχα είναι εκείνη που δίνει στο γλυκό το όνομά του.
Τα μικρά σκούρα στίγματα της τρούφας σοκολάτας στην ψίχα του κέικ τού έδωσαν αυτό το αρκετά παράδοξο όνομα. Είναι κέικ απλό, νοστιμότατο, λαχταριστό, ωραία ισορροπημένο στην αναλογία βανίλια-σοκολάτα, αρέσει ακόμη και σε όσους δεν ενθουσιάζονται με το φουλ σοκολατένιο κέικ και, επιπλέον, είναι σιροπιαστό. Πώς να μην αρέσει σε γενιές και γενιές;
- 250 γρ.βούτυρο αγελαδινό, σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο επιπλέον για τη φόρμα
- 100 γρ. ζάχαρη
- 6 αυγά
- 2 βανιλίνες
- 260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο επιπλέον για τη φόρμα
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 200 γρ. τρούφα σοκολάτας
- 300 γρ. ζάχαρη
- 400 ml νερό
- Για το μυρμηγκάτο, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 175°C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια απλή φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ το μαλακωμένο βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να λιώσει σχεδόν η ζάχαρη και να γίνει ένα αφράτο μείγμα.
- Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη, μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.
- Ρίχνουμε με τη σειρά τις βανιλίνες και το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και χτυπάμε μέχρι να γίνουν ένα πυκνό, ομοιογενές μείγμα.
- Σταματάμε το μίξερ, προσθέτουμε την τρούφα και ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα για να σκορπίσει ομοιόμορφα στο μείγμα. Το αδειάζουμε στη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά.
- Βγάζουμε τη φόρμα από τον φούρνο και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εκεί εντελώς.
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το νερό με τη ζάχαρη σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κοχλάσουν.
- Χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά, μέχρι το σιρόπι να δέσει ελαφρά.
- Με τη μύτη ενός μαχαιριού ή με ένα ξύλινο καλαμάκι για σουβλάκι, κάνουμε εδώ κι εκεί μικρές τομές στο κέικ, μέσα στη φόρμα.
- Το περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι και το αφήνουμε να το απορροφήσει όλο και να κρυώσει, για τουλάχιστον 1 ώρα, πριν το ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 229.