Με μια δυνατή μυκονιάτικη λούζα και συριανό, τσουχτερό Σαν Μιχάλη φτιάχνουμε μια διαφορετική καρμπονάρα με μερικά από τα εκλεκτότερα κυκλαδίτικα προϊόντα.
- 6 κρόκοι από πολύ φρέσκα αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
- 1 πακέτο (500 γρ.) σπαγγετίνι
- 50 γρ. βούτυρο αγελαδινό
- 200 γρ. λούζα Μυκόνου, σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια
- 150 γρ. τυρί Σαν Μιχάλη Σύρου, ψιλοτριμμένο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για να ετοιμάσουμε την κυκλαδίτικη καρμπονάρα, σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα πολύ καλά τους κρόκους.
- Βράζουμε τα ζυμαρικά σε μεγάλη κατσαρόλα, σε 4 λίτρα αλατισμένο νερό που κοχλάζει, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους.
- Παράλληλα, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο μέχρι να λιώσει και σοτάρουμε τη λούζα για 7-10 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά και να γίνει τραγανή. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Ρίχνουμε στο μπολ με τους κρόκους το τυρί και τη σοταρισμένη λούζα με το λίπος του τηγανιού. Ανακατεύουμε καλά.
- Μόλις τα ζυμαρικά είναι έτοιμα, αποσύρουμε από τη φωτιά. Κρατάμε στην άκρη 1 φλιτζ. τσαγιού από το νερό τους και τα στραγγίζουμε.
- Ρίχνουμε στο μείγμα κρόκων 5-6 κουτ. σούπας από το καυτό νερό, ανακατεύοντας, για να το ζεστάνουμε (διαφορετικά, αν ρίξουμε απευθείας τα καυτά ζυμαρικά, οι κρόκοι θα πήξουν).
- Προσθέτουμε και τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε έντονα για 1-2 λεπτά, μέχρι να δέσει ωραία η σάλτσα.
- Αν σφίξει πολύ, προσθέτουμε λίγο ακόμα από το καυτό νερό των ζυμαρικών που έχουμε στο φλιτζάνι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
- Ρίχνουμε άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 237.






























































































