Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024: ''Κιλτιρίτσια (ποντιακά γιουβαρλάκια με πλιγούρι)''

Άρτος και Θεάματα 15 Νοεμβρίου 2024

Ποντιακό, σχεδόν ξεχασμένο, φαγητό, που όμως ξεχωρίζει τόσο για την απλότητα στην παρασκευή του όσο και για τη διακριτή γεύση των υλικών του.

Στέλλα Σπανού
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Food styling: Tina Webb

30' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά - Μερίδες: 6
  •  1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς, από ελιά
  •  1 φλιτζ. τσαγιού πλιγούρι
  •  4 μέτρια ξερά κρεμμύδια, τριμμένα, μαζί με τα υγρά τους
  •  1/4 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  •  6 ώριμες μεγάλες ντομάτες, τριμμένες, μαζί με το ζουμί τους
  •  1 κουτ. γλυκού (κοφτό) πάπρικα γλυκιά
  •  100 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για τα κιλτιρίτσια (ποντιακά γιουβαρλάκια με πλιγούρι), ξεκινάμε και σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά με το πλιγούρι, 2 από τα 4 κρεμμύδια, τον μαϊντανό, το μισό λάδι και αλατοπίπερο.
  2. Τα ζυμώνουμε μέχρι να προκύψει ένα αφράτο μείγμα, πλάθουμε μπαλάκια, όπως τα γιουβαρλάκια, και τα αφήνουμε στην άκρη.
  3. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε την ντομάτα, το υπόλοιπο κρεμμύδι, το υπόλοιπο λάδι, αλατοπίπερο, την πάπρικα και περίπου 200 ml νερό, και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
  4. Ρίχνουμε προσεκτικά τα κιλτιρίτσια στη σάλτσα, σείουμε την κατσαρόλα ώστε να καλυφθούν καλά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 15-20 λεπτά ή μέχρι να γίνουν.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 134.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 1166 φορές

Τα ζώδια το Σάββατο 14 Ιουνίου 2025

Με τη Σελήνη στον καινοτόμο και προοδευτικό Υδροχόο, και σε εξάγωνο με τον σταθερό Κρόνο και τον οραματιστή Ποσειδώνα από τον Κριό, το πλανητικό σκηνικό ευνοεί αλλαγές που έχουν ουσία και μέλλον.