Σούπα με ψητά λαχανικά και ρεβίθια, μια πολύ νόστιμη και αρωματική παραλλαγή της κλασικής συνταγής.

Εύη Βουτσινά

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

20' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 20'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  1 φλιτζ. τσαγιού βρασμένα ρεβίθια
  •  5 μέτρια ξερά κρεμμύδια
  •  3 πιπεριές Φλωρίνης
  •  3 μέτριες ντομάτες
  •  1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί
  •  1 λίτρο ζωμός λαχανικών
  •  3 σκελίδες σκόρδου (αν θέλετε), σε φετάκια
  •  2 κουτ. σούπας φρέσκο ψιλοκομμένο δεντρολίβανο ή άλλο βότανο που προτιμάτε (ταιριάζει το φασκόμηλο, η μαντζουράνα και ο δυόσμος. Φυσικά, το καθένα θα μας δώσει διαφορετικό αποτέλεσμα)
  •  1/2 φλιτζ. τσαγιού λάδι
  •  αλάτι και πιπέρι
Διαδικασία
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
  2. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε στα 4.
  3. Κόβουμε στη μέση τις πιπεριές και αφαιρούμε τα σπόρια και τις άσπρες μεμβράνες.
  4. Αφαιρούμε τον ομφαλό από τις ντομάτες, τις κόβουμε στη μέση, τις σφίγγουμε ελαφρώς στην παλάμη και τις τινάζουμε να φύγουν τα σπόρια.
  5. Βάζουμε όλα τα λαχανικά σε ταψάκι, μαζί με τα σκόρδα και το δεντρολίβανο (ή το μυρωδικό που επιλέξουμε), τα ραντίζουμε με το μισό λάδι και τα ψήνουμε για περίπου μισή ώρα, μέχρι να μαλακώσουν, όχι όμως να λιώσουν.
  6. Βάζουμε τα λαχανικά στο μούλτι και τα πολτοποιούμε λίγα-λίγα. Προσθέτουμε κάθε φορά λίγο από το ζωμό ή το νερό για να δουλευτούν ευκολότερα.
  7. Βάζουμε τον πολτό στην κατσαρόλα μαζί με το υπόλοιπο λάδι, το κρασί και όσο ζωμό έμεινε. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να βράσει για λίγο.
  8. Προσθέτουμε τα βρασμένα ρεβίθια, τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για 3 - 4 λεπτά και αποσύρουμε.
  9. Σερβίρουμε τη σούπα με ψημένα ψωμάκια και ελιές Καλαμών.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 415 φορές