Η συνταγή της ημέρας: ''Σούπα romesco με καπνιστή πάπρικα''

Άρτος και Θεάματα 12 Ιουνίου 2024

Μία εξαίσια καλοκαιρινή σούπα με ντομάτες, ψητές πιπεριές Φλωρίνης αυγό και ξίδι jerez.

Δημήτρης Κοντόπουλος

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης


30' ψήσιμο
15' αναμονή
Σύνολο: 45'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  1 κιλό ολόκληρες πιπεριές Φλωρίνης
  •  1 σφιχτοβρασμένο αυγό, και
  •  1 μεγάλη ώριμη ντομάτα ξεφλουδισμένη και χοντροκομμένη
  •  1/2 κ.γ. ντοματοπελτέ
  •  1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  •  1/2 σκελίδα σκόρδο
  •  4 κ.σ. ελαιόλαδο
  •  2 κ.σ. ξίδι jerez ή καλό λευκό ξίδι
  •  200 ml παγωμένο νερό
Διαδικασία
  1. Για τη σούπα romesco με καπνιστή πάπρικα, σε φούρνο προθερμασμένο στους 200°C ψήνουμε τις πιπεριές Φλωρίνης, για 20-30 λεπτά, γυρνώντας τες, μέχρι να μαυρίσει ομοιόμορφα η φλούδα τους.
  2. Τις μεταφέρουμε αμέσως σε μεγάλο δοχείο, το σκεπάζουμε σφιχτά με διάφανη μεμβράνη και τις αφήνουμε για 15 λεπτά. Οι υδρατμοί βοηθούν να ξεφλουδίσουμε τις πιπεριές πολύ εύκολα.
  3. Τις ξεφλουδίζουμε, τις καθαρίζουμε από κοτσάνια και σπόρια, τις χοντροκόβουμε και τις ρίχνουμε στον κάδο του πολυκόφτη μαζί με 1 σφιχτοβρασμένο αυγό, 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα, ξεφλουδισμένη και χοντροκομμένη, 1/2 κ.γ. ντοματοπελτέ, 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα, 1/2 σκελίδα σκόρδο, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 κ.σ. ξίδι jerez ή καλό λευκό ξίδι και 200 ml παγωμένο νερό
  4. Πολτοποιούμε σχολαστικά, αλατοπιπερώνουμε και την περνάμε από λεπτή σήτα. Μοιράζουμε σε πιάτα και σε κάθε μερίδα σκορπίζουμε σπασμένα αμύγδαλα (με τη φλούδα), φυλλαράκια από φρέσκο θυμάρι και ψιλοκομμένα φυλλαράκια μαϊντανού.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 173.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 565 φορές

Τα ζώδια την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2025

Η Παρασκευή φέρνει αισιοδοξία και ευκαιρίες! Ήλιος και Ερμής στην Παρθένο σε εξάγωνο με Δία στον Καρκίνο κάνουν τις συζητήσεις γόνιμες και τα σχέδια ελπιδοφόρα. Καρκίνοι, Σκορπιοί, Ιχθύες, Ταύροι, Παρθένοι και Αιγόκεροι του 2ου δεκαημέρου είστε οι τυχεροί της ημέρας!