Σκουρόχρωμη ταραμοσαλάτα που παίρνει το χρώμα της από το μελάνι σουπιάς.

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος


10' προετοιμασία
Σύνολο: 10'

Υλικά - Τεμάχια: 2 ½ φλιτζάνια
  •  400 γρ. «χωριάτικο» ψωμί (ιδανικά 2 ημερών, για να έχει «σώμα» η ταραμοσαλάτα που θα φτιάξουμε)
  •  150 γρ. λευκό ταραμά
  •  1 μικρό ξερό κρεμμύδι (70 γρ.), χοντροκομμένο
  •  200 ml ελαιόλαδο
  •  70-100 ml χυμό λάιμ
  •  1½ κ.σ. μελάνι σουπιάς.
Για το σερβίρισμα
  •  15 γρ. αυγοτάραχο σε λεπτές φέτες (ή 40 γρ. μπρικ)
  •  1-2 ραπανάκια σε κυβάκια
  •  3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο σχοινόπρασο (ή φρέσκο κρεμμυδάκι)
  •  ξύσμα από 1 λάιμ
Διαδικασία
  1. Αφαιρούμε την κόρα από το ψωμί.
  2. Μουλιάζουμε την ψίχα σε νερό και τη στύβουμε καλά.
  3. Στον πολυκόφτη χτυπάμε το λευκό ταραμά με 2 κουτ. σούπας νερό για 1/2 λεπτό.
  4. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να λιώσει και να ενωθεί με το μείγμα.
  5. Ρίχνουμε σε πολύ αργή ροή (ή σε μικρές δόσεις) 100 ml ελαιόλαδο, συνεχίζοντας το χτύπημα.
  6. Προσθέτουμε εναλλάξ την ψίχα του ψωμιού, το χυμό λάιμ (ανάλογα με τα γούστα μας) αφού πρώτα έχουμε διαλύσει εκεί το μελάνι, 60 ml νερό και τα άλλα 100 ml ελαιόλαδο, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και να προκύψει μια αφράτη μους.
  7. Σερβίρουμε με το αυγοτάραχο, τα ραπανάκια, το σχοινόπρασο και το ξύσμα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 142.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 396 φορές

Ζώδια: Προβλέψεις για σήμερα, Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Κυριακή με μπερδεμένες και συγχυσμένες διαθέσεις μέχρι και το μεσημέρι, όπου η υπεκφυγή, το δίλημμα και η αναβλητικότητα δημιουργούν μπερδέματα. Καθώς η Σελήνη περνά στο ζώδιο του Αιγόκερω, το υπόλοιπο της ημέρας μας επιφυλάσσει ότι θα κυριαρχήσει η λογική!