Το δικό μας κόμφορτ ριζότο δεν είναι άλλο από ένα καλομελωμένο πρασόρυζο με όλη τη γλύκα του πράσου και τη φρεσκάδα των μυρωδικών.
- 1.200 γρ. πράσα κομμένα σε ροδέλες (το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος - το υπόλοιπο το διατηρούμε στο ψυγείο για να ετοιμάζουμε ζωμούς κ.α.)
- 350 γρ. ρύζι μακρύκοκκο
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
- 1 λίτρο νερό, ή σπιτικός ζωμός λαχανικών (αν έχουμε)
- 1/2 κουτ. γλυκού κόκκους μπαχάρι, κοπανισμένους
- 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο, ξερό, καλά κοπανισμένο (ή 1 κουτ. σούπας φρέσκο, ψιλοκομμένο)
- χυμός από 1 λεμόνι
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για το πρασόρυζο, αρχικά ζεσταίνουμε τα 60 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σε μια φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι, για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς.
- Προσθέτουμε τα πράσα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 – 4 λεπτά μέχρι να μαραθούν, ανακατεύοντας διαρκώς.
- Ρίχνουμε το ρύζι, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το μπαχάρι, το δεντρολίβανο και ανακατεύουμε για 1 λεπτό, μέχρι να λαδωθεί καλά.
- Ρίχνουμε το νερό (ή τον ζωμό), ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 13 – 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα πράσα και το ρύζι να φουσκώσει και να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον άνηθο, το λεμονοχυμό και ανακατεύουμε καλά.
- Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 10 λεπτά, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο ωμό, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.




























































































