Η συνταγή της ημέρας, Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2025: ''Λαβάς γεμιστά με χόρτα, αρμένικα''

Άρτος και Θεάματα 24 Νοεμβρίου 2025

Τζινγκαλόφ χατς λέγονται αυτές γεμιστές με χόρτα της εποχής πίτες λαβάς, που συνηθίζονταν στις οικογενειακές συγκεντρώσεις και στις γιορτές, και παραμένουν πάντα ιδιαίτερα αγαπητές στην Αρμενία.

Μιχάλης Πογοσιάν
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

Κατά το ήμισυ είμαι Αρμένιος, κι από αυτή την καταγωγή μου ξεκινούν οι πιο πρώιμες μνήμες μου, πολλές από τις οποίες έχουν να κάνουν με το φαγητό», διηγείται ο αρτοποιός Μιχάλης Πογοσιάν, μέλος της μαγειρικής ομάδας Nomade et Sauvage, που ήρθε στα δεκαοκτώ του από την Αρμενία για να ζήσει μόνιμα στην Ελλάδα. Στο αφιέρωμα του «Γ» στην αρμένικη κουζίνα μάς έδωσε συνταγές για ψωμιά και αρτοποιήματα ζυμωμένα με αναμνήσεις από την παλιά πατρίδα.

«Η επιλογή των χόρτων ποικίλλει ανά εποχή: άνοιξη και καλοκαίρι χρησιμοποιούνται φρέσκα βότανα, ενώ το φθινόπωρο η γέμιση προσαρμόζεται ανάλογα με τη διαθέσιμη παραγωγή, καθιστώντας το φαγητό ευέλικτο και προσαρμοσμένο στις τοπικές δυνατότητες», εξηγεί ο Μιχάλης για το τζινγκαλόφ χατς. «Παραδοσιακά παρασκευαζόταν για οικογενειακές συγκεντρώσεις και γιορτές, και σήμερα παραμένει αγαπητό στην Αρμενία ως σύμβολο της αρμένικης γαστρονομικής παράδοσης και της σύνδεσης με τη γη».

1 ώρα προετοιμασία
6' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 6'

ΥλικάΤεμάχια: 4
Για τη γέμιση
  •  3 φλιτζ. τσαγιού διάφορα φρέσκα χόρτα και μυρωδικά, όπως μέντα, μαϊντανός, κόλιανδρος, άνηθος, θυμάρι, ρίγανη, φασκόμηλο, φρέσκα κρεμμυδάκια κ.ά., ψιλοκομμένα
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  10 ml ελαιόλαδο
Για τη ζύμη
  •  3 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
  •  1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  •  1 φλιτζ. τσαγιού νερό
Διαδικασία
  1. Για τα λαβάς γεμιστά με χόρτα, ξεκινάμε με τη γέμιση.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα χόρτα με το λάδι, αλάτι και πιπέρι.
Ζύμη
  1. Ζυμώνουμε όλα μαζί τα υλικά στον κάδο του μίξερ, με τον γάντζο, μέχρι να έχουμε μια μαλακή και λεία ζύμη. Την αφήνουμε σκεπασμένη να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
  2. Τη χωρίζουμε σε 4 ίσα κομμάτια και πλάθουμε το καθένα σε μπάλα. Ανοίγουμε την καθεμία σε πολύ λεπτά στρογγυλά φύλλα, όσο πιο μεγάλα μπορούμε, χρησιμοποιώντας πλάστη-βέργα, πασπαλίζοντας τακτικά το φύλλο με αλεύρι για να μην κολλήσει στον πλάστη και σχιστεί.
Λαβάς
  1. Μοιράζουμε τη γέμιση στα 4 φύλλα, απλώνοντάς τη σε όλη την επιφάνεια. Διπλώνουμε κάθε φύλλο στη μέση και το κλείνουμε σε φάκελο, έτσι ώστε να σφραγίσουμε μέσα τα χόρτα.
  2. Ζεσταίνουμε το πιο μεγάλο μας αντικολλητικό τηγάνι σκέτο, χωρίς λιπαρή ουσία, μέχρι να κάψει καλά. «Ψήνουμε» τα λαβάς ένα ένα στο τηγάνι για λίγα λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο μεριές.
  3. Τα σερβίρουμε χλιαρά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 238.

Προβλήθηκε 61 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2025: ''Ματναχάς, αρμένικο ψωμί με προζύμι''

Το ματναχάς είναι ένα παραδοσιακό αρμένικο ψωμί με μαλακή και αφράτη ζύμη, χρυσαφένια κρούστα και χαρακτηριστικές αυλακώσεις στην επιφάνεια, που φτιαχνόταν καθημερινά αλλά και σε θρησκευτικές και οικογενειακές γιορτές.

Τα ζώδια την Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2025

Ο Άρης σε τετράγωνο με τον Β. Δεσμό ενεργοποιεί την Έκλειψη Σελήνης που είχε προηγηθεί. Ημέρα δυναμική και καθοριστική, με έντονες εξελίξεις που κατευθύνουν το συλλογικό αλλά και το προσωπικό μονοπάτι.

Τα ζώδια την Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2025

Ο Ερμής ανάδρομος σε τρίγωνο με τον Δία ανοίγει θετικές προοπτικές. Παρά τις καθυστερήσεις, η μέρα ευνοεί την κατανόηση, τη γενναιοδωρία και την αναθεώρηση με αισιοδοξία. Οι συζητήσεις αποκτούν προοπτική και δίνουν λύσεις.

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2025: ''Πολίτικο σάμαλι''

Από τα πιο χαρακτηριστικά σιροπιαστά ανατολίτικα γλυκά, το σάμαλι με σιμιγδάλι και χυμό πορτοκαλιού, είναι γλυκό ταπεινό αλλά και γενναιόδωρο, που φέρνει στο μυαλό παλιούς φούρνους, μεγάλα ταψιά και γλυκά αρώματα.