Τι πιο νόστιμο από μία μερίδα ζουμερά κεφτεδάκια με τη συνοδεία μυρωδάτης ντοματοσαλάτας; Επιλέγουμε σχετικά άπαχο κρέας και ψήνουμε αντί να τηγανίσουμε, γλιτώνοντας έτσι αρκετές θερμίδες.
Τι πιο νόστιμο από μερικά ζουμερά κεφτεδάκια με τη συνοδεία μυρωδάτης ντοματοσαλάτας; Επιλέγουμε άπαχο κρέας, αντί για ψωμί βάζουμε βρόμη και εμπλουτίζουμε το μείγμα του κιμά με ντομάτα ή καρότο. Επίσης ψήνουμε αντί να τηγανίσουμε, γλιτώνοντας έτσι αρκετές θερμίδες.
Συνταγή που θα μας εφοδιάσει με αρκετές πρωτεΐνες, σημαντικές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως είναι η βιταμίνη Β12, καθώς και με απαραίτητα ιχνοστοιχεία, όπως είναι ο ψευδάργυρος και το σελήνιο.
Διατροφικά σχόλια: Μαρία Μπίζιου, MSc Κλινική Διατροφολόγος
- 600 γρ. κιμάς από ψαρονέφρι (ζητάμε να περάσουν τον κιμά μία φορά από το χοντρό κόσκινο), κατευθείαν από το ψυγείο
- 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
- τα φύλλα από 1/2 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- 1 κουτ. σούπας εστραγκόν ξερό, τριμμένο
- 1 καρότο, καθαρισμένο, χοντροτριμμένο
- 1 ασπράδι αυγού
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας ούζο ή ξίδι
- 70 γρ. τριμμένη φρυγανιά (ολικής άλεσης)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1/2 κιλό ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 1 κουτ. σούπας κάππαρη, ξαλμυρισμένη
- 30 ml καλό ξίδι από κόκκινο κρασί
- 3 αγγουράκια, κομμένα σε μπαστουνάκια
- 2 πιπεριές κέρατο, σε λεπτές λωρίδες
- 8 ελιές Καλαμών, χοντροκομμένες, χωρίς κουκούτσι
- 4-5 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού, χοντροκομμένα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- Για να ετοιμάσουμε τα κεφτεδάκια σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά για τους κεφτέδες και 80 ml παγωμένο νερό και ζυμώνουμε με τα χέρια μας για 2-3 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα.
- Στρώνουμε ένα μέτριο ταψί με λαδόκολλα. Πλάθουμε το μείγμα σε περίπου 20 μικρούς κεφτέδες, τους βάζουμε στο ταψί και τους αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 20 λεπτά.(Αν το μείγμα κολλάει στα χέρια μας κατά το ζύμωμα και το πλάσιμο, τα βουτάμε σε κρύο νερό και συνεχίζουμε.)
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C, στη λειτουργία του αέρα.
- Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 8-10 λεπτά, μέχρι τα κεφτεδάκια να γίνουν και να ροδίσουν.
- Σε μια μεγάλη σαλατιέρα ανακατεύουμε όλα τα υλικά.
- Αφήνουμε τη σαλάτα να «σταθεί» για 20 λεπτά προτού τη σερβίρουμε. Με αυτόν τον τρόπο οι γεύσεις και τα αρώματα αναμειγνύονται καλύτερα και η σαλάτα γίνεται πιο ζουμερή.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 219.