Μια εντυπωσιακή ανάποδη τάρτα με γλυκοπατάτες και παντζάρια. Σερβίρουμε ως μεζεδάκι ή σε συνδυασμό με μια σαλάτα για ένα ελαφρύ γεύμα.
Οι γλυκοπατάτες και τα παντζάρια με τα έντονά χρώματά τους χαρίζουν όχι μόνο εντυπωσιακή εμφάνιση αλλά και απίθανη γεύση σε αυτή την εύκολη, ανάποδη τάρτα. Ωραία ιδέα για μπουφέ ή για ελαφρύ γεύμα, μαζί με μια πράσινη σαλάτα. Βάλτε τη δίπλα σε πλατό τυριών και ανοίξτε το αγαπημένο σας μπουκάλι κρασί.
- 1 φύλλο σφολιάτας
- 1 κουτ. γλυκού σουσάμι
- 1/4 κουτ. γλυκού μαυροκούκι
- 40 γρ. βούτυρο αγελαδινό
- 1 ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές ροδέλες
- 1 γλυκοπατάτα, σε λεπτές φέτες
- 120 γρ. καρότα, σε λεπτές φέτες
- 200 γρ. παντζάρι, σε λεπτές κυδωνάτες φέτες
- 1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
- 50 ml νερό
- 2 κουτ. γλυκού ξίδι από σέρι ή κόκκινο κρασί
- 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο φρέσκο, ψιλοκομμένο (ή 1/2 κ.γ. ξερό)
- 1 κουτ. γλυκού φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο (ή 1/2 κ.γ. ξερό)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για να φτιάξουμε ανάποδη τάρτα με γλυκοπατάτες και παντζάρια, ξεκινάμε με τα λαχανικά. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε στο βούτυρο το κρεμμύδι, σε δυνατή φωτιά, για 5-6 λεπτά.
- Προσθέτουμε τη γλυκοπατάτα, το καρότο και το παντζάρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3-4 λεπτά.
- Ρίχνουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε απαλά και ψήνουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα λαχανικά να καραμελώνουν.
- Περιχύνουμε με το ξίδι και το νερό και ρίχνουμε το δεντρολίβανο, το θυμάρι και αλατοπίπερο.
- Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 6-8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
- Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
- Αν το τηγάνι μας μπαίνει στον φούρνο, θα το χρησιμοποιήσουμε και για το ψήσιμο. Διαφορετικά, μεταφέρουμε τα λαχανικά σε ένα λαδωμένο ταψί 24-26 εκ.
- Τακτοποιούμε τα λαχανικά μέσα στο τηγάνι ή στο ταψί, κάνοντας ένα στεφάνι γύρω γύρω με τη γλυκοπατάτα και το παντζάρι εναλλάξ. Στο κέντρο απλώνουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα.
- Σκεπάζουμε τα λαχανικά με τη σφολιάτα, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και το μαυροκούκι και ψήνουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
- Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε για 10-15 λεπτά να κρυώσει.
- Με ένα μυτερό μαχαίρι ξεκολλάμε προσεκτικά τη σφολιάτα από τα τοιχώματα και με μια πιατέλα ίδιου μεγέθους γυρίζουμε ανάποδα την τάρτα.
- Σερβίρουμε όταν κρυώσει λίγο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 151.