Μελωμένο στιφάδο με αρνάκι, πιο εύκολο και γρήγορο στην προετοιμασία από το κλασικό.
Αντί της κλασικής συνταγής με τα, πολύ νόστιμα αλλά μπελαλίδικα στο καθάρισμα, κοκκάρια ετούτη εδώ καλεί για ψιλοκομμένα κρεμμύδια της αρεσκείας μας, γλιτώνοντάς μας μπόλικο χρόνο από την προετοιμασία του στιφάδου.
- 2 κιλά αρνάκι από μπούτι και σπάλα, κομμένο σε 6 κομμάτια, με το κόκαλο
- 1 κιλό κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
- 1 φύλλο δάφνης
- 1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
- 1/3 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
- 1/3 κουτ. γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
- 1 μικρή τσίλι πιπεριά, ψιλοκομμένη
- 200 ml κόκκινo ξηρό κρασί
- 2 ντομάτες τριμμένες, με το ζουμί τους
- 60 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για να ετοιμάσουμε το γρήγορο στιφάδο με αρνάκι πρώτα αλατοπιπερώνουμε το κρέας.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το αρνάκι για 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, τη δάφνη, τα μπαχαρικά, αλατοπίπερο και την πιπερίτσα τσίλι, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 6-7 λεπτά ακόμα.
- Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε την ντομάτα και νερό τόσο ώστε να καλύψουμε μέχρι τη μέση τα υλικά και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι.
- Σιγομαγειρεύουμε για 2 ώρες ή μέχρι να μαλακώσει καλά το αρνάκι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 210.







































