Η συνταγή της ημέρας, Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2025: ''Εύκολο στιφάδο με αρνάκι''

Άρτος και Θεάματα 30 Νοεμβρίου 2025

Μελωμένο στιφάδο με αρνάκι, πιο εύκολο και γρήγορο στην προετοιμασία από το κλασικό.

Νένα Ισμυρνόγλου
Φωτογραφία + Food styling: Αμαρυλλίς Τσέγκου

Αντί της κλασικής συνταγής με τα, πολύ νόστιμα αλλά μπελαλίδικα στο καθάρισμα, κοκκάρια ετούτη εδώ καλεί για ψιλοκομμένα κρεμμύδια της αρεσκείας μας, γλιτώνοντάς μας μπόλικο χρόνο από την προετοιμασία του στιφάδου.

30' προετοιμασία
2 ώρες και 20' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 50'

Υλικά - Μερίδες: 4-6
  •  2 κιλά αρνάκι από μπούτι και σπάλα, κομμένο σε 6 κομμάτια, με το κόκαλο
  •  1 κιλό κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  •  2 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
  •  1 φύλλο δάφνης
  •  1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
  •  1/3 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  •  1/3 κουτ. γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
  •  1 μικρή τσίλι πιπεριά, ψιλοκομμένη
  •  200 ml κόκκινo ξηρό κρασί
  •  2 ντομάτες τριμμένες, με το ζουμί τους
  •  60 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε το γρήγορο στιφάδο με αρνάκι πρώτα αλατοπιπερώνουμε το κρέας.
  2. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το αρνάκι για 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.
  3. Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, τη δάφνη, τα μπαχαρικά, αλατοπίπερο και την πιπερίτσα τσίλι, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 6-7 λεπτά ακόμα.
  4. Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  5. Προσθέτουμε την ντομάτα και νερό τόσο ώστε να καλύψουμε μέχρι τη μέση τα υλικά και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
  6. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι.
  7. Σιγομαγειρεύουμε για 2 ώρες ή μέχρι να μαλακώσει καλά το αρνάκι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 210.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 69 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2025: ''Τσιζκέικ με σιρόπι καφέ''

Ετοιμάζουμε μοναδικά γλυκά αλλά και αλμυρές λιχουδιές για τον γιορτινό μπουφέ μας όπως αυτό το βελούδινο τσιζκέικ της ψητής σχολής, με αυγά στη γέμιση, πλούσιο και με ακαταμάχητο άρωμα και γεύση καφέ που θα απολαύσουμε με τους οικείους μας.

Τα ζώδια το Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2025

Ο Ερμής επιστρέφει σε ορθή φορά στον Σκορπιό. Η Σελήνη σε αρμονικές όψεις με Ερμή, Δία και Κρόνο προσφέρει θετική διάθεση, ουσιαστικές συζητήσεις και σταθερότητα. Η μέρα ενισχύει σημαντικές αποφάσεις και ωφέλιμες επαφές.

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2025: ''Ταχινομακάρονα της Μονής Σινά με πλούσια σάλτσα και τριμμένους ξηρούς καρπούς αντί για τυρί''

Τα αμύγδαλα και τα καρύδια στο γαρνίρισμα, αντί τριμμένου τυριού, προσθέτουν νοστιμιά και υφή, αλλά και τις πολύτιμες πρωτεΐνες τους σ’ αυτή την ταχινομακαρονάδα που μάθαμε να φτιάχνουμε στη μονή Αγίας Αικατερίνης.