Η συνταγή της ημέρας, Τρίτη 26.08 2025: ''ασιατικά σουβλάκια κοτόπουλο με σάλτσα σατάι''

Άρτος και Θεάματα 25 Αυγούστου 2025

Ηλιάνα Σκιαδά

Τα μαριναρισμένα κρέατα που ψήνονται στα κάρβουνα, ονομάζονται σατέ ή σατάι, στη Νοτιοανατολική Ασία.

Έχουν έναν ακαταμάχητο συνδυασμό γλυκού, καυτερούόξινου και μπαχαρικών που είναι εντελώς εθιστικός.

Στην Ινδονησία, την Ταϊλάνδη, τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη, το Μπαλί και την Καμπότζη και θα βρείτε αυτά τα δημοφιλή σνακ σε κάθε γωνιά.

Ωστόσο, δεν χρειάζεται να κάνετε ένα μακρινό ταξίδι με αεροπλάνο για να απολαύσετε αυτές τις νόστιμες μπουκιές. Μπορείτε να φτιάξετε την δική σας εκδοχή στην αυλή σας, στην ψησταριά σας.

Η γεύση προκύπτει τόσο από τη μαρινάδα, όσο και από τη συνοδευτική σάλτσα που θα φτιάξουμε για το σερβίρισμα του φαγητού.

Υλικά

Για τη μαρινάδα του κοτόπουλου

  • 1/2 φλ. καστανή ζάχαρη
  • 1/4 φλ. ξίδι ρυζιού
  • 1/4 φλ. χυμό λάιμ
  • 1/4 φλ. σάλτσα ψαριού
  • 2 κουταλιές της σούπας καυτερή σάλτσα σριράτσα
  • 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
  • 700 γρ. φιλέτο στήθος ή μπούτι κοτόπουλου, κομμένο σε λωρίδες πλάτους 2,5 εκ.
  • φυτικό λάδι, για τη σχάρα

Για τη σάλτσα φιστικιού

  • 1 κουταλιά της σούπας φυτικό λάδι
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 3 κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο με κομματάκια
  • 3 κουταλιές της σούπας σάλτσα χοϊσίν
  • 1 κουταλιά της σούπας σριράτσα
  • 1/4 φλ. χυμό λάιμ
  • 1/2 φλ. νερό

Για το σερβίρισμα

  • μαγειρεμένο ρύζι
  • αγγούρια σε φέτες
  • φρέσκα φύλλα βασιλικού

Εκτέλεση

Αν χρησιμοποιούμε ξύλινα – μπαμπού σουβλάκια και όχι μεταλλικά, τα μουλιάζουμε σε ζεστό νερό για 30 λεπτά, πριν περάσουμε σε αυτά το μαριναρισμένο κοτόπουλο.

Για τη μαρινάδα, ανακατεύουμε σε ένα μπολ αρκετά μεγάλο ώστε να χωράει το κοτόπουλο, την καστανή ζάχαρη, το ξίδι, τον χυμό λάιμ, τη σάλτσα ψαριού, τη σριράτσα και το τζίντζερ.

Βάζουμε τις λωρίδες κοτόπουλου και ανακατεύουμε να καλυφθούν.

Σκεπάζουμε και μαρινάρουμε για τουλάχιστον 1 ώρα ή έως και όλη τη νύχτα.

Φτιάχνουμε τη σάλτσα για βούτηγμα. Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι. Βάζουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και μαγειρεύουμε για περίπου 30 δευτερόλεπτα, μέχρι να μαραθούν.

Προσθέτουμε το φυστικοβούτυρο, τη σάλτσα χοϊσίν, τη σριράτσα, τον χυμό λάιμ και μισό φλιτζάνι νερό.

Ανακατεύουμε με ένα σύρμα, μέχρι να λιώσει το φυστικοβούτυρο και να ομογενοποιηθεί η σάλτσα, που θέλουμε να έχει την υφή κρέμας γάλακτος.

Μπορούμε να βάλουμε τη σάλτσα σε μπολ για το σερβίρισμα ή αφήσουμε να κρυώσει και να την αποθηκεύσουμε στο ψυγείο για μία εβδομάδα.

Περνάμε 2 φέτες μαριναρισμένου κοτόπουλου σε κάθε σουβλάκι και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί.

Είτε ψήσουμε στα κάρβουνα ή στο γκριλ, λαδώνουμε τη σχάρα όπου θα τοποθετηθούν τα σουβλάκια κοτόπουλου.

Ψήνουμε το σουβλάκι 3 λεπτά από κάθε πλευρά. Ύστερα τα μεταφέρουμε σε πιατέλα και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 5 λεπτά πριν το σερβίρουμε, ως ορεκτικό με τη σάλτσα ή ως γεύμα, με ρύζι, φέτες αγγουριού και φύλλα βασιλικού.

www.newsit.gr

Προβλήθηκε 64 φορές

Τα ζώδια την Τρίτη 26 Αυγούστου 2025

Το σημερινό τρίγωνο της Αφροδίτης με τον Κρόνο προσθέτει βάθος, διάρκεια και υπευθυνότητα στις σχέσεις, ενώ το εξάγωνο με τον Ουρανό φέρνει έμπνευση, φρέσκο αέρα και απελευθερωτικές εξελίξεις

Τα ζώδια την Δευτέρα 25 Αυγούστου 2025

Η Αφροδίτη περνά στον Λέοντα και το σκηνικό αλλάζει: από τρυφερή και οικογενειακή, γίνεται ντίβα της καρδιάς, βασίλισσα του φλερτ και λάτρης του θεάματος. Για τις επόμενες εβδομάδες, ο έρωτας μας ζητά προσήλωση, θαυμασμό και λάμψη

Τα ζώδια την Κυριακή 24 Αυγούστου 2025

Η ηλεκτρισμένη όψη τετραγώνου ανάμεσα στον Ήλιο και τον Ουρανό φέρνει απρόβλεπτα γεγονότα, ξαφνικές διακοπές ρουτίνας και την αίσθηση ότι "τίποτα δεν πάει όπως το σχεδίασες", ιδιαίτερα αν είσαι Δίδυμος, Παρθένος, Τοξότης του 1ο δεκαημέρου