O χιουροπασπαλάς είναι το χαρακτηριστικό πιάτο των Μανιατών και το μαγείρευαν την περίοδο των χοιροσφαγίων, τον Δεκέμβριο. Ο σεφ μάς δίνει μια πιο περιποιημένη εκδοχή του, με λίγο λευκό κρασί, καθώς και πικάντικο κεφαλοτύρι.

Λευτέρης Λαζάρου

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος


20' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 50'

Υλικά - Μερίδες: 4-6
  •  900 γρ. χοιρινός λαιμός, σε κύβους 2 εκ.
  •  3 κουτ. σούπας αλεύρι
  •  300 γρ. κρεμμύδι ξερό, χοντροκομμένο
  •  180 γρ. μπέικον καπνιστό, σε μέτρια καρέ
  •  100 ml λευκό ξηρό κρασί
  •  1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
  •  1 κουτ. σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  •  100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό με 5% λιπαρά
  •  λίγο τριμμένο τυρί (κεφαλοτύρι ή πεκορίνο)
  •  100 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε τον χιουροπασπαλά Μάνης αλευρώνουμε και αλατοπιπερώνουμε το κρέας.
  2. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  3. Ρίχνουμε το κρέας και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
  4. Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  5. Ρίχνουμε 800 ml νερό ή σπιτικό ζωμό λαχανικών, αν έχουμε, και αφήνουμε να πάρει μία βράση.
  6. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά.
  7. Σβήνουμε τη φωτιά, αλλά αφήνουμε την κατσαρόλα στο ζεστό μάτι.
  8. Προσθέτουμε αλατοπίπερο, το μοσχοκάρυδο, το μπέικον και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.
  9. Με μια κουτάλα παίρνουμε λίγα υγρά από την κατσαρόλα και τα βάζουμε στον πολυκόφτη μαζί με το γιαούρτι και τα χτυπάμε να αναμειχθούν.
  10. Ρίχνουμε τη σάλτσα γιαουρτιού στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε απαλά να αναμειχθεί.
  11. Πασπαλίζουμε με το τυρί και σερβίρουμε μαζί με χυλοπιτάκι ή κριθαράκι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 164.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 540 φορές