Μια άλαδη σούπα που φτιάχνουν στην Ιερά Μονή του Σινά με λαχανικά από τους κήπους τους – κάποιες φορές αντί για κριθαράκι βάζουν ρύζι.

Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης στο Όρος Σινά

Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου


Στην Μονή Αγίας Αικατερίνης, ανάλογα με το τι λαχανικό έχουν εύκαιρο, μπορεί να προσθέσουν στην εν λόγω σούπα πιπεριές κόκκινες, μανιτάρια, κ.λπ. Λαχανικά έχουν και δικά τους, φυτεμένα στους κήπους τους, όμως λόγω λειψυδρίας δεν επαρκούν για την καθημερινότητά τους. Έτσι παραγγέλνουν και τους φέρνουν από το Κάιρο, από το Σουέζ ή από τους πλανόδιους μανάβηδες της περιοχής του Σινά.

Νικολέτα Μακρυωνίτου


15' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  3 μέτρια καρότα, ψιλοκομμένα
  •  3 κολοκύθια, ψιλοκομμένα
  •  2 πατάτες, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
  •  3 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
  •  3 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  •  1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  •  5 μέτριες ντομάτες ώριμες, τριμμένες
  •  1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  150 γρ. κριθαράκι μέτριο
  •  χυμός λεμονιού κατά βούληση, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε χορτόσουπα νηστίσιμη με κριθαράκι, αρχικά βάζουμε όλα τα υλικά (εκτός από το κριθαράκι) σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα.
  2. Προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να τα καλύψει κατά 5-6 εκ. και αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
  3. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 45 λεπτά. Θέλουμε να παραμαλακώσουν.
  4. Προσθέτουμε το κριθαράκι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 15 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά για να μην κολλήσει.
  5. Η σούπα πρέπει να είναι ζουμερή και χυλωμένη. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο ακόμη καυτό νερό.
  6. Σερβίρουμε τη χορτόσουπα με κριθαράκι ζεστή, ραντίζοντας κάθε μερίδα με όσο χυμό λεμονιού θέλει ο καθένας.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 191.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 310 φορές