Ένα αντιπάστο που αρέσει πολύ στους Ρωμαίους, αν και δεν είναι ιταλικής προέλευσης, μας ετοίμασε ο Τζοβάνι. Mε φρέσκα, γλυκά παντζάρια εποχής.

Giovanni Mercuri

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης


30' παρασκευή
Σύνολο: 30'

Υλικά - Μερίδες: 4
Για τη σάλτσα ταχινιού
  •  100 γρ. σουσάμι
  •  1-2 κουτ. σούπας σησαμέλαιο
  •  αλάτι
Για το χούμους
  •  400 γρ. παντζάρια, βρασμένα ή ψημένα στον φούρνο, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα (τα βράζουμε σε νερό που να τα σκεπάζει και σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα - υπάρχουν και έτοιμα βρασμένα και καθαρισμένα σε βάκιουμ στα μανάβικα και στα σούπερ μάρκετ)
  •  250 γρ. ρεβύθια βρασμένα και καλά στραγγισμένα (μουλιάζουμε 130 γρ. ρεβύθια για 1 βράδυ και την επομένη τα βράζουμε σε άφθονο νερό μαζί με ένα φύλλο δάφνης για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν - υπάρχουν και έτοιμα βρασμένα σε κονσέρβα στα σούπερ μάρκετ)
  •  χυμός από 1 λεμόνι
  •  αλάτι
  •  λίγο ελαιόλαδο
Διαδικασία
Σάλτσα ταχινιού
  1. Για να φτιάξουμε χούμους με παντζάρια (μπαρμπαμπιετόλε) ξεκινάμε φτιάχνοντας τη σάλτσα ταχινιού.
  2. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι καβουρδίζουμε το σουσάμι σε χαμηλή φωτιά για 3-4 λεπτά, ανακινώντας πολύ συχνά το τηγάνι για να μην καεί και πικρίσει. Μόλις ροδίσει, είναι έτοιμα. Το αφήνουμε να κρυώσε0 και το μεταφέρουμε σε πολυκόφτη.
  3. Προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας από το σησαμέλαιο και αλάτι και τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια λεία και ομοιογενή σάλτσα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα σησαμέλαιο για να πετύχουμε την επιθυμητή υφή.
Χούμους
  1. Καθαρίζουμε και σκουπίζουμε καλά τον πολυκόφτη.
  2. Ρίχνουμε εκεί τα ψιλοκομμένα παντζάρια, τα ρεβύθια, τον χυμό λεμονιού, 2 κουτ. σούπας από τη σάλτσα ταχινιού που ετοιμάσαμε και 1 κουτ. σούπας λάδι. Τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια λεία και ομοιογενή κρέμα. Τη δοκιμάζουμε και αλατίζουμε κατά βούληση.
  3. Μεταφέρουμε το χούμους παντζαριού σε ένα μπολ, το γαρνίρουμε με λίγο ελαιόλαδο και, αν θέλουμε, με λίγο σουσάμι.
Μυστικά

Αντί να φτιάξουμε τη σάλτσα ταχίνι, μπορούμε απλώς να αγοράσουμε έτοιμο ταχίνι. Εκείνος μας σέρβιρε το χούμους με τηγανητά τσιπς γλυκοπατάτας.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 194.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 411 φορές