Χταποδοκεφτέδες φουλ αρωματικοί, με τις κουκούλες που περισσεύουν από τα χταπόδια. Ένας εξαιρετικός μεζές για ούζο, που φτιάχνουν στο Σίγρι της Λέσβου.

Χαρίκλεια Σούλιου
Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας


Στην ταβέρνα Κάβο Ντόρο ο ιδιοκτήτης Γιάννης Σούλιος έχει πάντα το ελεύθερο να κάνει τα κουμάντα του και να μας σερβίρει ό,τι καλό έχει φέρει μόλις το καΐκι στο λιμανάκι. Από την τελευταία φορά θυμάμαι κυρίως ένα αφράτο συκώτι πεσκανδρίτσας τηγανητό και πλατιές (σαλάχι) με απίθανη σκορδαλιά αμυγδάλου.

Οι χταποδοκεφτέδες που ετοιμάζει η γυναίκα του, η Χαρίκλεια, με τις κουκούλες που περισσεύουν από τα χταπόδια που τα ψήνουν στα κάρβουνα είναι λιχουδιά από τις λίγες. Τραβάνε μπόλικο ούζο!

20' προετοιμασία
20' τηγάνισμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 40'

Υλικά - Μερίδες: 4-6
  •  1 κιλό κουκούλες από χταπόδια ή χταπόδια ολόκληρα, πάρα πολύ ψιλοκομμένα, σαν κιμάς (μπορούμε να τα ψιλοκόψουμε λίγα λίγα στο μπλέντερ)
  •  2 κρεμμύδια ξερά, τριμμένα και στραγγισμένα από τα υγρά
  •  4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  •  350 γρ. περίπου ψίχα ψωμιού, μουλιασμένη και στραγγισμένη
  •  3 αυγά
  •  1/2 μάτσο φρέσκος μάραθος, ψιλοκομμένος
  •  1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
  •  τα φύλλα από 3 κλωνάρια φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
  •  1/2 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  •  1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
  •  40 ml ούζο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  αλεύρι για όλες τις χρήσεις, για το πανάρισμα ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
Διαδικασία
  1. Για τους αρωματικούς χταποδοκεφτέδες, βάζουμε όλα τα υλικά για τους κεφτέδες σε ένα μπολ, τα ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα, να σφίξει. Αν δεν πλάθεται, προσθέτουμε λίγη φρυγανιά.
  2. Πλάθουμε στρογγυλά κεφτεδάκια και τα αλευρώνουμε.
  3. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/4 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
  4. Τηγανίζουμε σε δόσεις για 4-5 λεπτά από την κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
  5. Αφήνουμε τους αρωματικούς χταποδοκεφτέδες σε χαρτί να στραγγίξουν από το λάδι και τους σερβίρουμε ζεστούς.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 145.


Προβλήθηκε 380 φορές