Πέθανε ο θρυλικός Παεζάνο της Φωκίωνος Νέγρη

Άρτος και Θεάματα 14 Ιουλίου 2022

Μία από τις πιο γνώριμες φιγούρες της Φωκίωνος Νέγρη την δεκαετία του ’80, ο εκκεντρικός Παεζάνο, πέθανε σήμερα.

Ο Νίκος Χατζηκώστας, υπήρξε η πιο cult φιγούρα της Αθήνας τη δεκαετία του ’80, καθώς συνήθιζε να ντύνεται με κελεμπίες, γούνες, ψηλά καπέλα, λευκά κοκάλινα γυαλιά ηλίου με χοντρό σκελετό και πάντα διατηρούσε μούσι που θύμιζε Ντ’ Αρτανιάν. Σήμα κατατεθέν του ήταν η μαϊμού που είχε πάντα στον ώμο του.

Ο Παεζάνο άνοιξε στην Κυψέλη μια πιτσαρία και εκτός από το πολύ καλό φαγητό που σέρβιρε, φρόντιζε συνεχώς οι θαμώνες του να μην πλήττουν και συνεχώς να εκπλήσσονται. Κάποια στιγμή μάλιστα εκεί γύρω στις αρχές της δεκαετίας του ’90, έφερε μέσα στο μαγαζί σαν ατραξιόν και δυο κροκόδειλους.


Από το μαγαζί του είχαν περάσει όλα τα μεγάλα ονόματα της showbiz, ενώ θρυλικές έχουν μείνει οι βραδιές διασκέδασης υπό το φως των κεριών.  Αποτελούσε σημείο συνάντησης για τραγουδιστές, ηθοποιούς, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους, πολιτικούς, καθώς λειτουργούσε ως… «afterάδικο».

Το 1984 ο Παεζάνο (τον αποκαλούσαν και με το όνομα του μαγαζιού του) «πυρπολήθηκε» μπροστά στο μαγαζί του. Τα κηδειόχαρτα τοιχοκολλήθηκαν σε ολόκληρη την Αθήνα. Την επομένη ήταν πρώτο θέμα στις εφημερίδες. Στην πραγματικότητα ήταν ένα καλοστημένο πρωταπριλιάτικο αστείο με μονταρισμένη φωτογραφία.


Το 1996 έπρεπε να αποφασίσει εάν θα έμενε στην περιοχή ή θα έφευγε για την πλατεία Αβησσυνίας που ήταν το νέο στέκι της εποχής. Τελικά αποδέχθηκε την πρόταση να πουλήσει το μαγαζί του και έτσι έκλεισε ένα μεγάλο κεφάλαιο της νυχτερινής Αθήνας. Αργότερα, ο ίδιος επέστρεψε στην Κρήτη μαζί με την γυναίκα της ζωής του και έμεινε σε ένα κτήμα σε ένα βουνό στην Καλή Ράχη, μέχρι το τέλος της ζωής του.

www.enikos.gr

Προβλήθηκε 930 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2025: ''Σαρμάδες με ποντιακό μαύρο λάχανο και πλιγούρι, από το Άγιον Όρος''

Με ποντιακά μαύρα λάχανα που μάζεψε λίγα λεπτά πριν από το μαγείρεμα έφτιαξε αυτούς τους σαρμάδες με πλιγούρι ο πατέρας Γεώργιος στο κελλί του Αγίου Νικολάου.

Η συνταγή της ημέρας, Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2025: ''Καπόνια με πράσα, πατάτες και κρόκο Κοζάνης''

Τα καπόνια, που τους φθινοπωρινούς μήνες τα βρίσκουμε σε αφθονία σε μεγάλα ψαράδικα, συνδυάζονται με πράσα, πατάτες και κρόκο Κοζάνης σε ένα πολύ ωραίο και εύκολο φαγητό – η ίδια συνταγή γίνεται βέβαια και με μπακαλιάρο, λούτσο ή σκορπίνα.