Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στην Ηλιούπολη 

Ανοιχτό καθημερινά 9 π.μ-2.30 μ.μ

Απογεύματα και Σάββατο-Κυριακή κατόπιν συνεννόησης στο 210-9901400. 

Στις συλλογές του Μουσείου εκτίθενται εκατοντάδες τεκμήρια και αντικείμενα του Πολέμου 1940-1941 και της Εθνικής Αντίστασης.


Λίγα λόγια για το Μουσείο της Ηλιούπολης

Συμπληρώθηκαν στις 27 Σεπτεμβρίου 2020, 10 χρόνια από τα εγκαίνια του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στην Ηλιούπολη.

Την δεκαετία που διέτρεξε :

•Οι συλλογές του Μουσείου, εμπλουτίστηκαν με νέα πολύτιμα ντοκουμέντα της περιόδου 1940-1944, πολλά από τα οποία είναι μοναδικά, όπως σειρά χειρόγραφων εφημερίδων της Μέσης Ανατολής, χειρόγραφος χάρτης της επιχείρησης του Γοργοπόταμου, συλλογή αθηναϊκών εφημερίδων της περιόδου από 28 Οκτωβρίου 1940 έως 27 Απριλίου 1941, αρχειακά έγγραφα του 12ου Σ.Π του ΕΛΑΣ, εφημερίδες του παράνομου τύπου της Κατοχής, εφημερίδες της ΠΕΑΝ, του ΕΔΕΣ κ.α. Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα τεκμήρια αποτελεί η πρώτη προκήρυξη του ΕΑΜ, με ημερομηνία 10 Οκτωβρίου 1941 και στην οποία καλείται ο ελληνικός λαός να γιορτάσει με αγωνιστικές εκδηλώσεις, την πρώτη επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Επίσης:

• Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου διεξήχθησαν επιστημονικές ημερίδες με θεματικές που σχετίζονται με την Εθνική Αντίσταση, αναδεικνύοντας ιστορικά γεγονότα και συμβάλλοντας στην βαθύτερη γνώση τους.
• Στους χώρους του οργανώθηκαν θεματικές εκθέσεις, εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων που αφορούσαν την Εθνική Αντίσταση.
•Δημιουργήθηκε βιβλιοθήκη με εκατοντάδες συγγράμματα ιστορικού περιεχομένου, η οποία διευρύνεται συνεχώς με νέες δωρεές.
•Συγκεντρώθηκε πολύτιμο πρωτογενές υλικό στο αρχείο του Μουσείου για την συγκρότηση του κέντρου ιστορικής τεκμηρίωσης και έρευνας.
•Το Μουσείο διαθέτει εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
•Σε αίθουσα του 1ου ορόφου φιλοξενείται συλλογή από πίνακες ζωγραφικής με θέματα από την Εθνική Αντίσταση, δωρεά του Θ. Καρφάκη.

Τα 10 χρόνια που μεσολάβησαν από τα εγκαίνια, την πόρτα του Μουσείου πέρασαν χιλιάδες επισκέπτες. Δεκάδες είναι τα σχολεία που επισκέφτηκαν τις συλλογές του, από την Ηλιούπολη και την Αττική. Ενδιαφέρον να μάθουν την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης έδειξαν και επισκέπτες έξω από τα σύνορα της Ελλάδας, όπως : την Κύπρο, την Κολομβία, την Αυστραλία, την Σουηδία, την Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ρωσία και την Κίνα.

Πως δημιουργήθηκε στο Μουσείο

Το Μουσείο αποτέλεσε για δεκαετίες, έμπνευση, όραμα και στόχο του αείμνηστου Δημάρχου Ηλιούπολης Δημήτρη Κιντή και της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (Π.Ε.Α.Ε.Α).
Η ιστορία του Μουσείου ξεκινάει το 1982, όταν ο Δημήτρης Κιντής καταγράφει το οικόπεδο που βρίσκεται το Μουσείο ως δημόσιο κτήμα.
Στη συνέχεια η Π.Ε.Α.Ε.Α Ηλιούπολης, το 1989, με πρόεδρο Βασίλη Μανθά, διατυπώνει προς την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου το αίτημα της παραχώρησης του χώρου για τη δημιουργία του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης.
Η κατασκευή του κτιρίου ολοκληρώθηκε το 1998, επί δημαρχίας Θ. Γεωργάκη.

Μέχρι το 2009 το κτίριο είχε διάφορες χρήσεις. Για πρώτη φορά λειτούργησε ως Μουσείο επί δημαρχίας Γιάννη Αναγνώστου, ο οποίος στην τελετή εγκαινίων στις 27 Σεπτεμβρίου 2010 τόνισε: «Έχοντας υποχρέωση απέναντι στους Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, στον αείμνηστο Αγωνιστή Δήμαρχο Δημήτρη Κιντή, στο λαό και τη νεολαία της πόλης, παραδίδω σήμερα αυτό που για μένα αποτελούσε υπόσχεση τιμής: Το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης! Είναι πλέον στο χέρι σας να αναδείξετε το έργο της Εθνικής Αντίστασης, να φέρετε στο προσκήνιο τα ιδανικά της, να υπηρετήσετε τους υψηλούς σκοπούς της».

Τα εγκαίνια περιλάμβαναν επίσης θεατρικό δρώμενο με σενάριο βασισμένο στην Ηλιούπολη της Κατοχής και της Αντίστασης, μέσα από τις διηγήσεις της Ζωής Πετροπούλου, γραμματέα της ΕΠΟΝ Ηλιούπολης.

Πολύτιμη συμβολή στην ίδρυση του Μουσείου είχαν : ο δημοσιογράφος και ιστορικός Περικλής Καπετανόπουλος, ο δημοσιογράφος και ιστορικός Γιώργος Πετρόπουλος, η πολιτική μηχανικός Ειρήνη Καρρά, ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Ηλιούπολης Νίκος Καραβέλος, και η μουσειολόγος Αλεξάνδρα Χαριτάτου.


Στην Αττική επίσης αξίζει να επισκεφθείτε:                                                            "Κάστρο του Υμηττού"
                                                       Μάντρα του Μπλόκου στην Κοκκινιά Σκοπευτήριο της Καισαριανής Μουσείο Εθνικής Αντίστασης  στο Περιστέρι 

                                            

 Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στην Καισαριανή

Στο τάφο του Επονίτη.


Προβλήθηκε 207 φορές

Η ιστορία του τραγουδιού ''Από το αεροπλάνο'' - Το τραγούδι της ημέρας (18.10.2020)

Το κλασσικό τραγούδι «Από το αεροπλάνο» έχει την δική του μικρή ιστορία. Οι νεότεροι δεν γνωρίζουν ότι αυτός είναι ο πραγματικός τίτλος του τραγουδιού, καθώς πιστεύουν ότι λέγεται «Όταν κοιτάς από ψηλά».

Ο πόλεμος του 1940 μέσα από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. (Μουσείο Εθνικής Αντίστασης - Ηλιούπολη)

Η κατάταξη της Αττικής στο Επίπεδο 3. Αυξημένης Επιτήρησης λόγω του υψηλού αριθμού κρουσμάτων του covid-19, δεν μας επιτρέπει να σας υποδεχτούμε στο Μουσείο και σας ξεναγήσουμε στις συλλογές του, όπως θα επιθυμούσαμε.