Tag: φτώχεια

Η 20η Νοεμβρίου είναι αφιερωμένη στα παιδιά, καθώς είναι η μέρα διακήρυξης και υπογραφής της σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου του 1989.

Περισσότεροι από 4.512.000 πολίτες αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας, με τα παιδιά να απειλούνται περισσότερο καθώς 230.774 ζουν σε νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο και χωρίς κανένα εισόδημα!

Σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με το σύνολο της ΕΕ είναι το ποσοστό του πληθυσμού της Ελλάδος που βρίσκεται είτε σε κίνδυνο φτώχειας είτε σε κατάσταση κοινωνικού αποκλεισμού, δηλαδή ζει με υλικές στερήσεις ή διαβιοί σε νοικοκυριά με χαμηλή ένταση εργασίας.

Χιλιάδες απόρους και μεγάλες ανάγκες για βασικά αγαθά έχουν αφήσει πίσω τους τα Μνημόνια, όπως προκύπτει από τον μεγάλο αριθμό αιτήσεων που έχουν γίνει σε διάστημα ενός μήνα, από τις 20 Απριλίου μέχρι τις 20 Μαΐου, για την πρόσβαση στα κοινωνικά επιδόματα που προβλέπει το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Αντιμέτωποι με την πείνα και σε συνθήκες φτώχειας ζει τεράστιος αριθμός μαθητών στην Αθήνα. Το κίνημα των γονιών έχει τονίσει το πρόβλημα εδώ και χρόνια απαιτώντας να δοθεί ένα γεύμα σε κάθε μαθητή, σε όλα τα σχολεία, με την ευθύνη του κράτους και τις υποδομές των δήμων, χωρίς χορηγούς και ΜΚΟ, ώστε να αντιμετωπιστεί η βαρβαρότητα του μαθητικού υποσιτισμού.

Συνεργασία με την Εκκλησία για την υλοποίηση δράσεων του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους άπορους Τη θέση ότι η διαχείριση και υλοποίηση των χρηματοδοτούμενων από τα ευρωπαϊκά ταμεία επιχειρησιακών προγραμμάτων που αφορούν στην αντιμετώπιση της φτώχειας, να γίνεται από τους ΟΤΑ α΄ βαθμού, που διαθέτουν διαχειριστική επάρκεια, επαναδιατύπωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, με αφορμή την ανοικτή, μέχρι 13 Φεβρουαρίου, διαβούλευση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους ΤΕΒΑ/FEAD» για την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Η ΚΕΔΕ θεωρεί ότι η καταπολέμηση της φτώχειας αποτελεί πολυσύνθετο φαινόμενο με κοινό χαρακτηριστικό στην τοπική αντιμετώπιση του φαινομένου, κυρίως σε επίπεδο της οικογένειας.

Φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός με την Ελλάδα σε ρόλο πρωταγωνιστή, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ουγγαρία να συμμετέχουν στο ίδιο έργο, ως οι χώρες- μέλη τής ΕΕ με τη μεγαλύτερη αύξηση στα κοινωνικά φαινόμενα κατά τη διάρκεια της κρίσης.

  Σχεδόν ένας στους τρεις Έλληνες βρίσκεται σε διπλή παγίδα φτώχειας και χρέους, καθώς από τη μια μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα σε επίπεδα κάτω του ορίου φτώχειας, και από την άλλη συσσωρεύονται υποχρεώσεις οι οποίες είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν ομαλά σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ.   Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι τα ελληνικά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες προκειμένου να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις και ότι οι επιπρόσθετες επιβαρύνσεις που επιβλήθηκαν μέσα στο 2014 αποψίλωσαν κάθε προοπτική ανάσχεσης της αρνητικής πορείας που είχε διαμορφωθεί με την εξισορρόπηση των δημοσιονομικών μεγεθών.

Αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας βρίσκεται αντιμέτωπο το 44% των Ελλήνων, σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ), που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και παρουσιάστηκε στο Ζάππειο. Μέσα σε πέντε χρόνια, υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των Ελλήνων που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας.

Νέα έκθεση της UNICEF δείχνει ότι 2,6 εκατομμύρια παιδιά έχουν βυθιστεί κάτω από το όριο της φτώχειας στις πλουσιότερες χώρες του κόσμου από το 2008, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των παιδιών στον αναπτυγμένο κόσμο που ζουν σε συνθήκες φτώχειας σε περίπου 76,5 εκατομμύρια.

Δραματική καθίζηση της ποιότητας ζωής των νοικοκυριών, φρενήρη αύξηση των οικογενειών που διαβιούν σε παράγκες, υπερδιπλασιασμό των νοικοκυριών που ζουν με λιγότερα από 750 ευρώ το μήνα και μετατροπή της Ελλάδας από χώρα υποδοχής σε χώρα αποστολής μεταναστών διαπιστώνει η Τράπεζα της Ελλάδος.

 Σε 686.000 ή στο 35,4% ανέρχονταν το 2012 τα παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση της UNICEF «H κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα 2014- Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στα παιδιά».

Ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με την ΚΛΙΜΑΚΑ σας προσκαλούν σε Ημερίδα παρουσίασης του έργου «Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας στο Δήμο Αθηναίων» την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014 στις 9:00 π.μ.

Από την είδηση που μετέδωσε ο Αντένα και αναδημοσίευσε σε μικρό ειδησάριο η Lifo δεν περισσεύει ούτε λέξη, τόσο πολύ που λες πως πρόκειται για παρωδία, για φάρσα, δεν είναι δυνατόν μια περιγραφή να ακολουθεί μέχρι κεραίας τα στερεότυπα του είδους της, αυτό δεν είναι η παρωδία εξάλλου, η εξώθηση ενός είδους στα όριά του, η αναπαραγωγή χωρίς καμία απόκλιση των συμβάσεών του;   Του Θεόφιλου Τραμπούλη Μετά αναζητάς κάπου στο κείμενο ή στο περικείμενο, στο πλαίσιο της είδησης, κάτι που θα ξεκλειδώσει τον παρωδιακό μηχανισμό, εκείνη τη μικρή λεπτομέρεια που θα σου επιτρέψει να αποφασίσεις πως δεν πρόκειται για κυριολεξία αλλά για μια σαρκαστική συγχώνευση κινηματογραφικών σκηνών, μυθιστορηματικών ψυχογραφημάτων και συναισθηματικής ειδησεογραφίας των εορτών. Για μια έστω και άτεχνη κριτική της σκληρής αλαζονείας τάχα της φιλανθρωπίας, για μια υπονόμευση της απάνθρωπης μεγαλοστομίας των ευαίσθητων κυριών.

Τον γύρο του κόσμου μέσω του διεθνούς Τύπου κάνουν οι δραματικές συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων τα φετινά Χριστούγεννα, με το θέμα της αιθαλομίχλης που καλύπτει όλες τις μεγάλες ελληνικές πόλεις να σχολιάζεται ως ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο που αποτυπώνει και το μέγεθος της φτώχειας στη χώρα μας. «Για πολλούς Έλληνες οι φετινές γιορτές των Χριστουγέννων είναι ζοφερές» αναφέρει σε ρεπορτάζ του το ειδησεογραφικό δίκτυο n-tv με τίτλο «Θλιμμένα Χριστούγεννα στην Ελλάδα ενώ η S?ddeutsche Zeitung του Μονάχου βλέπει τη φτώχεια να καλύπτει τον αέρα της Ελλάδας.