Αύξηση της εγκληματικότητας: μύθος ή πραγματικότητα;

Αρθρογραφία 27 Σεπτεμβρίου 2013

Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από πληροφορίες και ειδήσεις που αφορούν στην αύξηση της εγκληματικότητας και ταυτόχρονα της ανασφάλειας και του φόβου των πολιτών.
Κι όμως! Τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΑΣ, για το πρώτο τρίμηνο του 2013, αναφορικά με την εγκληματικότητα (ανθρωποκτονίες, ληστείες, κλοπές κ.λ.π) δείχνουν αισθητή μείωση αυτής σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2012. Παρατηρείται λοιπόν το εξής παράδοξο: υψηλά επίπεδα ανασφάλειας και φόβου του εγκλήματος τα οποία όμως δεν δικαιολογούνται από τους αντίστοιχους δείχτες της εγκληματικότητας και τα οποία συνοδεύονται από αίσθηση έντονης προσωπικής διακινδύνευσης.
Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ΄70, ο φόβος του εγκλήματος συναρτάται με τις γενικότερες ατομικές και κοινωνικές ανησυχίες των πολιτών και είναι ανεξάρτητος από τα ποσοστά εγκληματικότητας και θυματοποίησης. Περισσότερο τελικά αντανακλά στο κλονισμό της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι σε ένα κράτος που εμφανίζεται αδύναμο και αναποτελεσματικό μέσω θεσμών και διαδικασιών όπως η αστυνομία, η απονομή δικαιοσύνης, η εκτεταμένη διαφθορά και γραφειοκρατία αλλά και το έλλειμμα κοινωνικών δομών όπως η υγεία, η παιδεία κ.λ.π. Σήμερα δε αυτός ο φόβος και η ανασφάλεια εντείνεται από τις κοινωνικές αλλαγές που επιφέρουν οι οικονομικές συνέπειες της παγκοσμιοποίησης δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα πλαίσιο αρνητικής αξιολόγησης συνολικά της ποιότητας ζωής υποβαθμίζοντάς το!
Άρα τελικά μήπως η συνεχής παρουσίαση μιας αυξητικής τάσης της εγκληματικότητας οικοδομεί πολλούς μύθους και ελάχιστες αλήθειες; Η εγκληματικότητα για να αξιολογηθεί θα πρέπει να μετρηθεί και να οριοθετηθεί και κυρίως να ειδωθεί υπό το πρίσμα τριών θεματικών: α) Πώς και με ποια κριτήρια επηρεάζεται, β) πότε μια δράση θεωρείται αντικοινωνική ? παραβατική και ποιος την ορίζει ως τέτοια και γ) ποιος ο ρόλος της λεγόμενης σκοτεινής εγκληματικότητας. Και κυρίως εκείνο που κανείς δεν πρέπει να ξεχνά είναι το ακόλουθο: ως εγκληματική ορίζεται εκείνη η συμπεριφορά που σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο σε συγκεκριμένη κοινωνία ο νομοθέτης αποφασίζει να την ορίσει ως τέτοια.
Μήπως τελικά τα στοιχεία που καταγράφονται κάθε φορά και οριοθετούν μια πράξη ως παραβατική αποδίδουν μια μόνο πλευρά της «αντικειμενικής» κατά τα άλλα απεικόνισης της πραγματικότητας; Πολλές φορές τελικά η πεποίθηση της αυξομείωσης της εγκληματικότητας μπορεί να μην είναι παρά μια κατασκευή με στοιχεία δημοσιογραφικού ρεπορτάζ με κριτήριο την τηλεθέαση και όχι πραγματικές επιστημονικές προσεγγίσεις.
Κατά καιρούς δημιουργούνται «χρήσιμες» εικόνες του εγκλήματος που στιγματίζουν συμπεριφορές άλλοτε ως υπάκουες και άλλοτε ως ανυπάκουες. Όλο αυτό το σκηνικό εντείνει τον φόβο και την ανασφάλεια του πολίτη δημιουργώντας την αίσθηση αύξησης της εγκληματικότητας ακόμα και όταν αυτή δεν υπάρχει.
Και είναι τελικά ο φοβισμένος και ανασφαλής πολίτης ιδιαίτερα ευάλωτος και εύκολα χειραγωγούμενος;
Τα συμπεράσματα στην κρίση του καθενός από εμάς.


998465 204023136432660 392599710 nΜαντώ Χατζηβασιλείου
Κοινωνιολόγος ? master εγκληματολογίας

Προβλήθηκε 1021 φορές

Αλέκος Παναγούλης: 49 χρόνια από τον χαμό ενός αυθεντικού λαϊκού ήρωα

Ήταν η Πρωτομαγιά του 1976. Δύο χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας και το δράμα της Κύπρου. Οι Έλληνες έβλεπαν με αισιοδοξία το μέλλον, αλλά και με την καχυποψία ότι δεν έχουν εξαφανιστεί οι πιθανότητες μίας επιστροφής των χολερικών και των απομειναριών της χούντας.

Η άδεια Αθήνα και τα άδεια όνειρα των παιδιών μας (Ελένη Καλογεροπούλου)

Την ημέρα της γιορτής του Πάσχα βρέθηκα όπως οι περισσότεροι γύρω από ένα οικογενειακό τραπέζι. Εκεί που μετά τον οβελία, ανάμεσα στα γλυκά που έχουν μείνει και στο τελευταίο τσίπουρο, γίνονται οι πιο σημαντικές συζητήσεις.