Tag: wwf

Πόλεις σε όλο τον κόσμο έκλεισαν τα φώτα για μια ώρα χθες Σάββατο συμμετέχοντας στην «Ώρα της Γης», την ετήσια παγκόσμια πρωτοβουλία περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης για την προστασία της φύσης και καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Η WWF Ελλάς και το Κέντρο Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος - Ομάδα Άμεσης Επέμβασης Βύρωνα, σας προσκαλούν στο τριήμερο εργαστήριο για την πρόληψη και αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών

Στις 20.30' τοπική ώρα πολλά κτήρια και μνημεία θα βυθιστούν στο σκοτάδι επί μια ώρα, από την Ακρόπολη, τον Πύργο του Άιφελ έως την Όπερα του Σίδνεϊ, το Μπιγκ Μπεν, το Κρεμλίνο, τους ουρανοξύστες του Χονγκ Κονγκ, τον ουρανοξύστη Μπουρτζ Χαλίφα του Ντουμπάι, τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Πέτρου, τους καταρράκτες του Νιαγάρα, το άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή στο Ρίο.

«Τρεις μήνες μετά το ναυάγιο που μαύρισε τις ακτές και τη θάλασσα του Σαρωνικού και ενώ οι έρευνες για τα αίτια και την εξάπλωση της ρύπανσης συνεχίζονται, η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς» όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, «παραμένει στον τόπο του εγκλήματος και καταθέτει ειδική έκθεση με κάθε διαθέσιμο χρήσιμο στοιχείο για το θέμα».

Σημειώνεται, ότι μόλις 48 χώροι πρασίνου έχουν λάβει πολύ υψηλή βαθμολογία, μεταξύ 9 και 10. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν το πάρκο Ασυρμάτου στον Άγιο Δημήτριο Αττικής, το Άλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι, το πάρκο Γεωργιάδη στο Ηράκλειο Κρήτης, το Άλσος Αγίου Δημητρίου στην Πετρούπολη, ο λόφος Ιππείου Κολωνού στην Αθήνα, το Παυσίλυπο στην Καρδίτσα, ο δημοτικός κήπος Δράμας και το Άλσος Κεφαλαρίου στην Κηφισιά.

Στον ιστοχώρο (TwinSpace) που οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄ μοιράζονται με παιδιά και εκπαιδευτικούς από σχολεία της Ελλάδας, της Λιθουανίας και της Τουρκίας μπορεί ο επισκέπτης να μάθει για την ταξινόμηση των ειδών (ζώων & φυτών

Της Εύης Κορακάκη * Όσα ζήσαμε τα τελευταία εικοσιτετράωρα, αναπόφευκτα μας ξύπνησαν μνήμες του καταστροφικού καλοκαιριού του 2007. Οι αλλεπάλληλες πυρκαγιές, οι εικόνες καταστροφής, οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, κατοικίες, καλλιέργειες και ζώα και σε πολύτιμα φυσικά οικοσυστήματα, οι εικόνες εξαντλημένων πυροσβεστών και εθελοντών που δίνουν αδιάκοπα μάχη με τις φλόγες, οι καιρικές συνθήκες με τους ισχυρούς ανέμους που πλέον ο ήχος τους μου δημιουργεί συναίσθημα τρόμου, οι συνεχείς αναμεταδόσεις εικόνων και τα ρεπορτάζ, οι διάφορες δηλώσεις περί συνωμοσίας, οδηγούν τη σκέψη των περισσοτέρων μας στο εφιαλτικό 2007.

Τη "μαύρη"ανάπτυξη, η οποία δεν είναι βιώσιμη ούτε με οικονομικούς, πόσο μάλλον με κοινωνικούς όρους, καθώς μετατρέπει την Ελλάδα σε ελεύθερο υποδοχέα νέων οικοδομών και εντατικών χρήσεων, ενίοτε με κρατική επιδότηση, "σκοτώνοντας" το πιο σημαντικό συγκριτικό της πλεονέκτημα, το φυσικό περιβάλλον, υπηρετεί η νομοθετική υπερδραστηριότητα της συγκυβέρνησης.

Οικολογικά εγκληματικό χαρακτηρίζει η WWF Ελλάς το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις ακτές της χώρας και με ανοιχτή επιστολή της προς τους βουλευτές τούς καλεί να ασκήσουν κάθε πίεση «ώστε αυτή η οικολογικά εγκληματική πρόταση να μην κατατεθεί στη Βουλή». Σύμφωνα με την WWF με το νομοσχέδιο «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας», η κυβέρνηση καταστρεφει τον παράκτιο και παρόχθιο πλούτο με τους εξής τρόπους: Νομιμοποιεί επιχειρηματικής χρήσης αυθαίρετα και καταπατήσεις έναντι τιμήματος και δίχως ουσιαστική εκτίμηση περιβαλλοντικής επίπτωσης.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ για την πάταξη του φαινομένου της ανεξέλεγκτης αιθαλομίχλης γεννούν περισσότερες απορίες, παρά δίνουν απαντήσεις σε αυτή την περιβαλλοντική και υγειονομική κρίση. H περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς θέτει προς τα συναρμόδια υπουργεία μερικά από τα πιο σημαντικά ερωτήματα.

Η δεύτερη στάση στο «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» είναι η Αθήνα και η Καλύτερη Ζωή θα βρίσκεται εκεί, προσκαλώντας όλους τους πολίτες να ανακαλύψουν ξανά τους χώρους πρασίνου της πόλης! Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν σήμερα  Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου, στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων, με έναν αγώνα ρητορικής.  Νέοι  συζητήσαν με επιχειρήματα για τον ρόλο της Δημοκρατίας στη σύγχρονη κοινωνία και τη σχέση της με τους ιδεολογικούς της αντιπάλους.

Μόλις τα μισά νοικοκυριά χρησιμοποίησαν πετρέλαιο θέρμανσης το 2012, σε σχέση με το 2011. Αυτό προκύπτει από το δεύτερο μέρος της έρευνας της Public Issue για λογαριασμό του WWF Ελλάς που έρχεται σήμερα στη δημοσιότητα και αποδεικνύει ότι η θέρμανση έχει καταστεί πλέον μία δυσεπίλυτη εξίσωση για όλους τους Έλληνες, με παράγοντες όπως το πετρέλαιο θέρμανσης ή η αιθαλομίχλη.

Αποκαλυπτική η 9η ετήσια έκθεση του WWF Ελλάς:   Στην Ελλάδα της κρίσης, το ποτάμι γυρίζει πίσω και η περιβαλλοντική οπισθοδρόμηση είναι πιο έντονη από ποτέ. Διαλυμένο Εθνικό Σύστημα Προστατευόμενων Περιοχών, μεγάλες τουριστικές επενδύσεις που αψηφούν το περιβαλλοντικό δίκαιο, υποβαθμισμένο Πράσινο Ταμείο, εκχώρηση της γεωχωρικής πληροφορίας της χώρας σε ιδιώτες.