Αλκίνοος Ιωαννίδης: Η άγνωστη ιστορία πίσω από το τραγούδι του ''Προσκυνητή''

Άρτος και Θεάματα 22 Ιανουαρίου 2021

Η ιστορία ξεκινά από ένα βιβλίο θρησκευτικού περιεχομένου εν ονόματι «Οι περιπέτειες ενός προσκυνητού», το οποίο αποτελεί ημερολόγιο ενός Ρώσου ορθόδοξου χριστιανού, που ξεκίνησε για ένα μεγάλο προσκύνημα, αλλά δεν επέστρεψε ποτέ.

Ο Ρώσος προσκυνητής, μετά τον χαμό της γυναίκας του, ξεκίνησε ένα μακρύ ταξίδι, αλλά στην πορεία αποφάσισε να το συνεχίσει και να διανύσει ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις, φτάνοντας μέχρι την Ελλάδα και το Άγιο Όρος.

Στο βιβλίο-ημερολόγιο περιγράφεται η προσπάθειά του να εμβαθύνει στη γνώση και στην αδιάλειπτη προσευχή, κάτι που κατόρθωσε τελικά με τη βοήθεια ενός μοναχού και ενός βιβλίου με τίτλο «Φιλοκαλία των Νηπτικών Πατέρων».

Κάποια στιγμή ο Ρώσος προσκυνητής έφυγε, αλλά φαίνεται πως ξέχασε στο Άγιο Όρος το πολύτιμο ημερολόγιό του, το οποίο κρατήθηκε εκεί και έπειτα από πολλά χρόνια μεταφράστηκε στην ελληνική γλώσσα και εκδόθηκε ως βιβλίο.

Προβλήθηκε 1247 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2026: ''Η σούπα του Σεβάν - παραδοσιακά αρμένικα γιοβαρλάκια με κιμά και πλιγούρι'

Χορταστική, θρεπτική, θερμαντική -το τέλειο αντίδοτο στα κρύα-, αυτή η σούπα από την ορεινή λίμνη Σεβάν με τα τοσοδούλικα γιουβαρλάκια είναι από τα νοστιμότερα και σημαντικότερα φαγητά της αρμένικης κουζίνας.

Η συνταγή της ημέρας, Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2026: ''Εύκολη τάρτα με γλυκοπατάτα και δραμινό τσορίθο ή μπέικον''

Μια γρήγορη ζύμη που μας λύνει τα χέρια και μια λιχούδικη γέμιση με γλυκοπατάτα και αλλαντικά σε μια τάρτα που μπορούμε να κάνουμε είτε θέλουμε ένα εύκολο βραδινό είτε θέλουμε ένα ορεκτικό για ένα κάλεσμα στο σπίτι.