Ανοίγει την Παρασκευή 14 Μαΐου για το κοινό, το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης που βρίσκεται στην συμβολή των οδών Μαρ. Αντύπα και Σοφ. Βενιζέλου, κάτω από πλατεία Εθνικής Αντίστασης (κεντρική πλατεία).

Το Μουσείο είναι επισκέψιμο για το κοινό: Δευτέρα έως Παρασκευή: 08:30 – 14:30

Την Κυριακή θα είναι ανοικτό κατόπιν συνεννόησης στο : 210. 99.01.400.
Για ξεναγήσεις θα προηγείται επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπεύθυνο του Μουσείου. Η είσοδος στο Μουσείο είναι ελεύθερη.


Πληροφορίες για το Μουσείο:


Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης είναι κιβωτός μνήμης και σημαντικός φορέας πολιτισμού. Εγκαινιάστηκε το 2010, επί Δημαρχίας Γιάννη Αναγνώστου, και αποτελεί έναν ανοιχτό χώρο στην κοινωνία. Η Εθνική Αντίσταση 1941-1944 αποτελεί την μόνιμη θεματική συλλογή του Μουσείου. Μέσα από τεκμήρια, πίνακες ζωγραφικής, βιβλία και κειμήλια που διαθέτει, το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στοχεύει στην ενημέρωση της κοινωνίας και ιδιαίτερα των νεότερων γενεών για την περίοδο 1940 -1944, καθώς και στην διατήρηση της μνήμης.


Στο Μουσείο υπάρχει θεματική Βιβλιοθήκη και Πινακοθήκη.


Αναλυτικά: Οι συλλογές του Μουσείου από το 2010 εμπλουτίστηκαν με νέα πολύτιμα ντοκουμέντα της περιόδου 1940-1944, πολλά από τα οποία είναι μοναδικά, όπως σειρά χειρόγραφων εφημερίδων της Μέσης Ανατολής, χειρόγραφος χάρτης της επιχείρησης του Γοργοπόταμου, συλλογή αθηναϊκών εφημερίδων της περιόδου, από 28 Οκτωβρίου 1940 έως 27 Απριλίου 1941, αρχειακά έγγραφα του 12ου Σ.Π του ΕΛΑΣ, εφημερίδες του παράνομου τύπου της Κατοχής, εφημερίδες της ΠΕΑΝ, του ΕΔΕΣ κ.α.

Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα τεκμήρια αποτελεί η πρώτη προκήρυξη του ΕΑΜ, με ημερομηνία 10 Οκτωβρίου 1941 και στην οποία καλείται ο ελληνικός λαός να γιορτάσει με αγωνιστικές εκδηλώσεις, την πρώτη επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Επίσης: Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου διεξήχθησαν επιστημονικές ημερίδες με θεματικές που σχετίζονται με την Εθνική Αντίσταση, αναδεικνύοντας ιστορικά γεγονότα και συμβάλλοντας στην βαθύτερη γνώση τους. Στους χώρους του οργανώθηκαν θεματικές εκθέσεις, εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων που αφορούσαν την Εθνική Αντίσταση.

Δημιουργήθηκε βιβλιοθήκη με εκατοντάδες συγγράμματα ιστορικού περιεχομένου, η οποία διευρύνεται συνεχώς με νέες δωρεές. Συγκεντρώθηκε πολύτιμο πρωτογενές στο αρχείο του Μουσείου για την συγκρότηση του κέντρου ιστορικής τεκμηρίωσης και έρευνας.

Το Μουσείο διαθέτει εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σε αίθουσα του 1ου ορόφου φιλοξενείται συλλογή από πίνακες ζωγραφικής με θέματα από την Εθνική Αντίσταση, δωρεά του Θ. Καρφάκη.

Τα 10 και πλέον χρόνια που μεσολάβησαν από τα εγκαίνια, την πόρτα του Μουσείου πέρασαν χιλιάδες επισκέπτες. Δεκάδες είναι τα σχολεία που επισκέφτηκαν τις συλλογές του, από την Ηλιούπολη και την Αττική.

Ενδιαφέρον να μάθουν την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης έδειξαν και επισκέπτες έξω από τα σύνορα της Ελλάδας, όπως : την Κύπρο, την Κολομβία, την Αυστραλία, την Σουηδία, την Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ρωσία και την Κίνα.


Πως δημιουργήθηκε στο Μουσείο.


Το Μουσείο αποτέλεσε για δεκαετίες, έμπνευση, όραμα και στόχο του αείμνηστου Δημάρχου Ηλιούπολης Δημήτρη Κιντή και της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (Π.Ε.Α.Ε.Α).

Η ιστορία του Μουσείου ξεκινάει το 1982, όταν ο Δημήτρης Κιντής καταγράφει το οικόπεδο που βρίσκεται το Μουσείο ως δημόσιο κτήμα. Στη συνέχεια η Π.Ε.Α.Ε.Α Ηλιούπολης, το 1989, με πρόεδρο Βασίλη Μανθά, διατυπώνει προς την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου το αίτημα της παραχώρησης του χώρου για τη δημιουργία του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης.

Η κατασκευή του κτιρίου ολοκληρώθηκε το 1998, επί δημαρχίας Θ. Γεωργάκη. Μέχρι το 2009 το κτίριο είχε διάφορες χρήσεις.

Για πρώτη φορά λειτούργησε ως Μουσείο επί δημαρχίας Γιάννη Αναγνώστου, ο οποίος στην τελετή εγκαινίων στις 27 Σεπτεμβρίου 2010 τόνισε : «Έχοντας υποχρέωση απέναντι στους Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, στον αείμνηστο Αγωνιστή Δήμαρχο Δημήτρη Κιντή, στο λαό και τη νεολαία της πόλης, παραδίδω σήμερα αυτό που για μένα αποτελούσε υπόσχεση τιμής: Το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης! Είναι πλέον στο χέρι σας να αναδείξετε το έργο της Εθνικής Αντίστασης, να φέρετε στο προσκήνιο τα ιδανικά της, να υπηρετήσετε τους υψηλούς σκοπούς της».

Τα εγκαίνια περιλάμβαναν επίσης θεατρικό δρώμενο με σενάριο βασισμένο στην Ηλιούπολη της Κατοχής και της Αντίστασης, μέσα από τις διηγήσεις της Ζωής Πετροπούλου, γραμματέα της ΕΠΟΝ Ηλιούπολης. Πολύτιμη συμβολή στην ίδρυση του Μουσείου είχαν: ο δημοσιογράφος και ιστορικός Γιώργος Πετρόπουλος, η πολιτική μηχανικός Ειρήνη Καρρά, ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Ηλιούπολης Νίκος Καραβέλος, η μουσειολόγος Αλεξάνδρα Χαριτάτου και ο δημοσιογράφος και ιστορικός Περικλής Καπετανόπουλος.


Για την είσοδο των επισκεπτών στο Μουσείο είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας, και οι ομαδικές επισκέψεις επιτρέπονται ως 6 άτομα. Αντισηπτικό υπάρχει στην είσοδο του Μουσείου.

Προβλήθηκε 200 φορές

''Λουκής Λάρας'': Ένας αντιήρωας αποκαλύπτει τις λιγότερο ένδοξες πτυχές της περιόδου του 1821 - Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης ''Δημήτρης Κιντής''.

Η νουβέλα του Δημητρίου Βικέλα για πρώτη φορά στη σκηνή με τον (εξαιρετικό) Μανώλη Μαυροματάκη. - 28/6 Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής»