Αποστόλης Παπαγγέλου - Ο ταχυδρόμος της Αντίστασης (του Περικλή Καπετανόπουλου)

Αρθρογραφία 05 Μαρτίου 2021

Στην απεργία που κήρυξε το ΕΑΜ στις 5 Μαρτίου 1943, για την ματαίωση της πολιτικής επιστράτευσης, πήρε μέρος και ο νεαρός Αποστόλης Παπαγγέλου ταχυδρομικός υπάλληλος, απολυμένος για συνδικαλιστική δράση το 1942.


Ο Παπαγγέλου συνελήφθη, δικάστηκε και καταδικάστηκε από γερμανικό στρατοδικείο σε 12 χρόνια φυλάκιση.

Τον έκλεισαν στις φυλακές Αβέρωφ, όπου έμεινε έως τον Σεπτέμβριο του 1943.

Με την συνθηκολόγηση της Ιταλίας τον παρέλαβαν οι Γερμανοί και μαζί με άλλους κρατούμενους οδηγήθηκε στο στρατόπεδο εργασίας του Βρανδεμβούργου στη Γερμανία.

Πάνω ήταν χτισμένες οι φυλακές και από κάτω το ναζιστικό καθεστώς είχε εργοστάσιο για την παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού. Στο στρατόπεδο συνδέθηκε με τους Γερμανούς κομμουνιστές που ήταν φυλακισμένοι από το 1930.

Οι συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων ήταν τραγικές. Δούλευαν εξαντλητικά 12ωρα με ελάχιστο και βρώμικο φαγητό.

Γύρισε στην Ελλάδα το 1945, μετά την συντριβή του Γερμανικού φασισμού από τον Κόκκινο Στρατό και την κατάληψη του Βερολίνου.

Γνώρισε την φιλοξενία του μεταπολεμικού κράτους στο νησί της Μακρονήσου.


Μέλος της ΠΕΑΕΑ (Παράρτημα Ηλιούπολης) και πιστός μέχρι το τέλος στα πιστεύω του και το ΚΚΕ.


Π.Δ.Καπετανόπουλος

Προβλήθηκε 817 φορές

Αλέκος Παναγούλης: 49 χρόνια από τον χαμό ενός αυθεντικού λαϊκού ήρωα

Ήταν η Πρωτομαγιά του 1976. Δύο χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας και το δράμα της Κύπρου. Οι Έλληνες έβλεπαν με αισιοδοξία το μέλλον, αλλά και με την καχυποψία ότι δεν έχουν εξαφανιστεί οι πιθανότητες μίας επιστροφής των χολερικών και των απομειναριών της χούντας.

Η άδεια Αθήνα και τα άδεια όνειρα των παιδιών μας (Ελένη Καλογεροπούλου)

Την ημέρα της γιορτής του Πάσχα βρέθηκα όπως οι περισσότεροι γύρω από ένα οικογενειακό τραπέζι. Εκεί που μετά τον οβελία, ανάμεσα στα γλυκά που έχουν μείνει και στο τελευταίο τσίπουρο, γίνονται οι πιο σημαντικές συζητήσεις.