Στην απεργία που κήρυξε το ΕΑΜ στις 5 Μαρτίου 1943, για την ματαίωση της πολιτικής επιστράτευσης, πήρε μέρος και ο νεαρός Αποστόλης Παπαγγέλου ταχυδρομικός υπάλληλος, απολυμένος για συνδικαλιστική δράση το 1942.


Ο Παπαγγέλου συνελήφθη, δικάστηκε και καταδικάστηκε από γερμανικό στρατοδικείο σε 12 χρόνια φυλάκιση.

Τον έκλεισαν στις φυλακές Αβέρωφ, όπου έμεινε έως τον Σεπτέμβριο του 1943.

Με την συνθηκολόγηση της Ιταλίας τον παρέλαβαν οι Γερμανοί και μαζί με άλλους κρατούμενους οδηγήθηκε στο στρατόπεδο εργασίας του Βρανδεμβούργου στη Γερμανία.

Πάνω ήταν χτισμένες οι φυλακές και από κάτω το ναζιστικό καθεστώς είχε εργοστάσιο για την παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού. Στο στρατόπεδο συνδέθηκε με τους Γερμανούς κομμουνιστές που ήταν φυλακισμένοι από το 1930.

Οι συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων ήταν τραγικές. Δούλευαν εξαντλητικά 12ωρα με ελάχιστο και βρώμικο φαγητό.

Γύρισε στην Ελλάδα το 1945, μετά την συντριβή του Γερμανικού φασισμού από τον Κόκκινο Στρατό και την κατάληψη του Βερολίνου.

Γνώρισε την φιλοξενία του μεταπολεμικού κράτους στο νησί της Μακρονήσου.


Μέλος της ΠΕΑΕΑ (Παράρτημα Ηλιούπολης) και πιστός μέχρι το τέλος στα πιστεύω του και το ΚΚΕ.


Π.Δ.Καπετανόπουλος

Προβλήθηκε 183 φορές

Γράμμα από το μέτωπο. Ένα πολύτιμο τεκμήριο του πολέμου 1940-1941, ''γέφυρα μνήμης'' με μια άλλη εποχή. (Περικλής Καπετανόπουλος)

Συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από την απρόκλητη γερμανική επίθεση κατά της Ελλάδας. Στην διάρκεια του πολέμου από την πρώτη μέρα, 28 Οκτωβρίου 1940, κλήθηκαν υπό τα όπλα πολλές ηλικίες στρατεύσιμων ανδρών

Δήλωση - Πρόσκληση προς τον Διευθυντή... Λυκείου Ηλιούπολης (του Νίκου Καραβέλου)

Αξιότιμε κ. Διευθυντά. Αξιότιμοι κ.κ Διδάσκοντες. Με ενόχληση, ως επιστήμων και άνθρωπος ανέγνωσα το κείμενο διάταξης που προσβάλλει τον νομικό μας πολιτισμό και τις δημοκρατικές παραδόσεις του λαού μας. Πρόκειται για το άρθρο 96 του ν. 4790/2021, που εξουσιοδοτεί τους αρμόδιους υπουργούς να ορίσουν τις διαδικασίες ελέγχων ή "αυτοελέγχων" των μαθητών για covid-19.