Το εγχείρημα της παρούσας έρευνας είναι δύσκολο και, από κάθε άποψη, προκαλεί αίσθηση.

Ανήκει πράγματι ο Τάφος της Βεργίνας στον Φίλιππο Β΄;

Κατά τον Χρήστο Μέλλιο, δημιουργό της εν λόγω έρευνας, ο τάφος αυτός δεν ανήκει στον Φίλιππο Β΄, αλλά στο γιο του, τον Μέγα Αλέξανδρο.

Για την υποστήριξη της θέσης αυτής ο συγγραφέας παρουσιάζει με ακρίβεια και καθαρότητα τα επιχειρήματα του, τα οποία αξιώνουν να ανατρέψουν επιστημονικές πεποιθήσεις που ως σήμερα θεωρούνται αναμφισβήτητες.

Το παρόν έργο καθίσταται πολυδιάστατο και από τα στοιχεία και το φωτογραφικό υλικό που περιέχει, τα οποία, πέρα από το να πλαισιώνουν την έρευνα του συγγραφέα, άπτονται με σφαιρικότητα της αρχαίας ελληνικής ιστορίας και μυθολογίας, καθιστώντας έτσι το παρόν πόνημα έναν ευχάριστο συνοδοιπόρο όλων εκείνων που επιχειρούν να περιπλανηθούν στα μονοπάτια του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

«Όμως η αμφισβήτηση ότι ο τάφος αυτός δεν είναι του Φιλίππου δεν ξεκίνησε από αυτά που αναφέρουν οι πηγές για τον τόπο ταφής του Αλεξάνδρου, αλλά με την μελέτη της τοιχογραφίας του Τάφου II της Βεργίνας, του δεκαεξάκτινου αστεριού όπου υπάρχει στο κάλυμμα της χρυσής λάρνακας που περιέχει τα οστά του νεκρού, και του χρυσού στεφανιού από κλαδιά με φύλλα και καρπούς βελανιδιάς που βρέθηκε πάνω στα οστά του βασιλιά.

Η μελέτη αυτών των τριών βασικών και καθοριστικών στοιχείων για την ταυτότητα του νεκρού εδραίωσε την πεποίθησή μας ότι αυτός είναι ο τάφος του Μεγαλέξανδρου.»

(απόσπασμα από το βιβλίο)

Ο δημιουργός της έρευνας με τίτλο «Ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου» επιχειρεί, προβάλλοντας στοιχεία και επιχειρήματα που προκαλούν το ενδιαφέρον κάθε αναγνώστη, να θεμελιώσει την άποψη του ότι ο Τάφος στη Βεργίνα που αποδίδεται στον Φίλιππο Β΄ δεν ανήκει σε αυτόν, αλλά στο γιο του, τον Αλέξανδρο τον Γ΄, γνωστό στους περισσότερους ως Μέγα.

Πέρα από τα σχετικά επιχειρήματα ο ερευνητής μας παραθέτει σειρά από πληροφορίες και φωτογραφίες που, πέρα από το να αιτιολογούν την άποψη του, προκαλούν το ενδιαφέρον του αναγνώστη καθώς αναφέρονται σε σειρά από πρόσωπα και ήρωες που αποτελούν σημείο αναφοράς τόσο για τη μυθολογία όσο και για την αρχαία ελληνική ιστορία.

Ο ερευνητής παρουσιάζει το έργο του με τρόπο που να επιτρέπει την προσέγγιση και κατανόηση του από οποιονδήποτε αναγνώστη, καθιστώντας έτσι το πόνημά του άξιο ανάγνωσης από όποιον επιθυμεί να περιπλανηθεί στα μονοπάτια της αρχαιοελληνικής ιστορίας.

Το βιβλίο του Χρήστου Μέλλιου «Ο τάφος του Μεγάλου Αλέξανδρου» διατίθεται από όλα τα βιβλιοπωλεία και τις εκδόσεις ΕΝΤΟΣ.

 

Ο Χρήστος Μέλλιος γεννήθηκε το 1946 στο χωριό Γρίβα Γουμένισσας του Δήμου Παιονίας, στο Κιλκίς.

Σπούδασε δημοδιδάσκαλος στη Ζαρίφειο Παιδαγωγική Ακαδημία της Αλεξανδρούπολης, ενώ στη συνέχεια εισήχθη στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, όπου σπούδασε Σχέδιο και Χρώμα, λαμβάνοντας σημαντικές διακρίσεις.

Το 1978 διορίστηκε ως Καθηγητής των Εικαστικών Μαθημάτων στη Μέση Εκπαίδευση, όπου και υπηρέτησε έως το 2008.

Έχει φιλοτεχνήσει σειρά από έργα τα οποία κοσμούν Δήμους της Αττικής και για τα οποία έχει βραβευτεί.

Έχει πραγματοποιήσει πέντε ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στη χώρα μας, αλλά και σε χώρες του εξωτερικού.

Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, όπως επίσης και του Συλλόγου Γλυπτών Ελλάδος, στον οποίο έχει θητεύσει και ως Πρόεδρος.

Έχει συγγράψει το δίτομο έργο «Αναζητώντας τις ρίζες της Μακεδονικής μας καταγωγής».

Σήμερα ζει και εργάζεται στον Πειραιά.

 

Προβλήθηκε 1739 φορές