Η παράσταση «Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα» βασίζεται στο ομώνυμο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Είναι ένα από τα αγαπημένα σας παραμύθια;

Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς...

Κάθε παράσταση που γεννιέται, ξεκινάει από την αγάπη στο κείμενο, στην ιστορία, στην Ιδέα.

Το «Αηδόνι του Αυτοκράτορα» είναι από τα πιο παλιά παραμύθια που θυμάμαι να διαβάζω.

Μεσημέρι καλοκαιριού, με το ζόρι να σε βάζουν για ύπνο και να έχεις κρυμμένο το βιβλίο με τα παραμύθια του Άντερσεν κάτω από το μαξιλάρι... Αχ, και να φεύγεις... να πετάς μαζί με το Αηδόνι. Να φαντάζει η μακρινή Ανατολή, μαγική και αλλόκοτη.

Έτσι, ό,τι αγάπησα, έρχεται η στιγμή να το μοιράζομαι. Και ο δικός μου τρόπος για το Αηδόνι ήταν μέσα από μια όμορφη παράσταση.

Ένα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία της παράστασης και μέρος των σκηνικών είναι το κλουβί που βρίσκεται φυλακισμένο το αηδόνι. Υπάρχει κάποια ιστορία πίσω από το συγκεκριμένο κλουβί;

Ίσως και όλη η παράσταση να αποφασίστηκε γι’ αυτό το κλουβί...

Πιστεύω στη ροή και στη συνέχεια. Δεν υπάρχει κάτι που μπορώ να το δω αποκομμένο, μόνο του. Ήρθε λοιπόν στα χέρια μου, βρήκα, αυτό το κλουβί. Ήταν του Λάκη Αποστολίδη (του μεταπολεμικού μεγάλου κουκλοπαίχτη μας). Που το χρησιμοποιούσε όταν έπαιζε αυτό το ίδιο παραμύθι.

Και –θυμάμαι την ημέρα που το έπιασα στα χέρια μου– η χαρά μου ήταν απερίγραπτη. Σαν να μου το έστελνε από εκεί ψηλά που βρίσκεται και να μου έλεγε:

Παρ’ το. Μην σταματάς ποτέ να μιλάς για το Αηδόνι, την ελευθερία, την επιλογή. Μην σταματάς να λες παραμύθια.

Η παράσταση έχει έντονα στοιχεία της ανατολίτικης φιλοσοφίας. Ποια είναι τα στοιχεία της φιλοσοφίας αυτής που σας γοητεύουν;

Πρώτα πρώτα, η ροή. Η κίνηση. Αυτό που κινεί και προχωράει τα πράγματα της ζωής. Η αρμονία. Οι ήχοι. Η απαλότητα στο λόγο και στην έκφραση. Και όλα αυτά είναι μέσα στην παράσταση!

Εκπαιδευτήκαμε στο Τάι τσι (όπως μας είπε και ο δάσκαλος που μας έμαθε, είναι το «εσωτερικό Κουνγκ Φου») και χορογραφήσαμε τα Αηδόνια μας και τη μάχη τους σύμφωνα με αυτήν την κίνηση. Διάφορα ηχοκύμβαλα δονούν τους θεατές μέσα στο θέατρο. Οι μάσκες των Ιαπώνων Αυτοκρατόρων... Οι μάσκες αυτές είναι εμπνευσμένες από το θέατρο Καμπούκι. Και τα μηνύματα της ανατολικής φιλοσοφίας είναι πανανθρώπινα, αφορούν τη συνείδηση και το πώς πορεύεται ο κάθε άνθρωπος για να είναι σε συμφωνία με τον εαυτό του.

Πώς θα μπορούσα να προετοιμάσω δυο παιδιά του δημοτικού πριν δουν την παράσταση «Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα»;

Είναι πολύ ωραίο αυτό που λέτε, και κάποια στιγμή, καλό θα είναι όλοι μας να προετοιμαζόμαστε πριν πάμε να δούμε μια παράσταση. Για το Αηδόνι μας λοιπόν...

Καταρχάς μια μίνι γνωριμία με τον παραμυθά. Η ιστορία της ζωής του έχει ενδιαφέροντα στοιχεία να μας δώσει. Κι ύστερα το ίδιο το παραμύθι.

Όταν γνωρίζουμε την ιστορία πώς εκτυλίσσεται, παρακολουθούμε με περισσότερο ενδιαφέρον. Και, μια ωραία συζήτηση με τα παιδιά, γύρω από την ελευθερία. Είμαστε στ’ αλήθεια ελεύθεροι; Επιλέγουμε τι κάνουμε ή περιφερόμαστε στη ζωή μας όπως να ‘ναι... ΝΑ τέτοια πράγματα...

Το βασικό μήνυμα του παραμυθιού –και κατ’ επέκταση της παράστασης– είναι η ελευθερία της επιλογής. Στη σημερινή εποχή που θεωρητικά έχουμε πληθώρα επιλογών, έχουμε τελικά απόλυτη ελευθερία επιλογών;

Απόλυτη... Ποιος ξέρει; Το πρόβλημα δεν είναι ότι φοβόμαστε να επιλέξουμε, αλλά ότι δεν θέλουμε τις επιπτώσεις των επιλογών μας. Δεν έχουμε το θάρρος της ανακάλυψης, δεν μας αρέσει να παίξουμε ένα παιχνίδι ανακάλυψης. Της δικής μας ζωής!

Γι’ αυτό και το πιο σημαντικό στο Αηδόνι, είναι ότι επέλεξε να είναι δυνατό. Όχι ότι απέφυγε τη φυλακή, όχι ότι έφυγε. Ακόμα κι όχι, ότι γύρισε να βοηθήσει τον αυτοκράτορα. Αλλά ότι αποφάσισε να αναμετρηθεί με τον Χάρο και να νικήσει.


Φεύγοντας από την παράσταση, τι θα θέλατε να έχουν αποκομίσει οι μικροί αλλά και οι ενήλικες θεατές;

Ένα χαμόγελο. Και μια πιο βαθιά ανάσα. Κι ύστερα να περπατούν και να νιώθουν λίγο πιο ψηλά από το έδαφος. Και κάπου εκεί, να αναλογιστούν, πόσα πράγματα μπορούν να επιλέξουν και να τα πράξουν.

Ε τώρα, αν ξεκινήσουν και μια συζήτηση γύρω από την ελευθερία ή αν ζωγραφίσουν δυο ανοιχτές φτερούγες κι έναν ήλιο, ε, τότε θεωρώ πως ναι, τα καταφέραμε. Σε κάποιον άνθρωπο δώσαμε κάτι από την ψυχή μας.

Ευχαριστούμε πολύ!

Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Το αηδόνι του Αυτοκράτορα.

Ένα από τα πιο συγκινητικά παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, κούκλες, μάσκες, ένα Κλουβί, Τάι Τσι, θεατρικό παιχνίδι, υπέροχη μουσική από τον Γιάννη Ζουγανέλη…

Τι σχέση μπορεί να έχουν τα παραπάνω μεταξύ τους; Όλα συνδέονται ευρηματικά και αποτελούν τον πυρήνα μιας ξεχωριστής παιδικής παράστασης. Λέγεται «Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα», τη σκηνοθεσία και τη θεατρική προσαρμογή υπογράφει η Ξανθή Ταβουλαρέα, ενώ η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για το Σεπτέμβριο στο θέατρο Αλκμήνη.

Η Πλοκή… αλλιώς

Η ιστορία του παραμυθιού «Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα» είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους: Ο αυτοκράτορας της Κίνας ζει στο φτιαγμένο από πορσελάνη παλάτι του. Τα πλούτη του δεν είναι ικανά να διώξουν την βαθιά του μελαγχολία. Ώσπου κάποια στιγμή, στον κήπο του κάνει την εμφάνισή του ένα αηδόνι, το κελάηδισμα του οποίου του παίρνει μακριά όλες τις έγνοιες. Μαγεμένος από το τραγούδι του ο αυτοκράτορας αποφασίσει να κλείσει το αηδόνι σε κλουβί.

Κάποια στιγμή, ο ίδιος δέχεται ένα… αλλόκοτο δώρο: ένα μηχανικό αηδόνι, το οποίο κελαηδούσε πρωί και βράδυ. Ασταμάτητα. Κάτι που-φυσικά- δεν ήταν δυνατό να κάνει το αληθινό πουλί. Εξοργισμένος ο αυτοκράτορας αντικατέστησε τον πιστό του φίλο με το ψεύτικο υποκατάστατό του.

Μέχρι που μια μέρα το μηχανικό αηδόνι χάλασε… Και τότε το αληθινό επέστρεψε για να του προσφέρει ξανά την ελπίδα, κελαηδώντας πια έξω από το παράθυρό του…

Η Ξανθή Ταβουλαρέα και η ομάδα της προτάσσουν τις μεγάλες αξίες αυτού του συγκλονιστικού παραμυθιού:

Την ελευθερία της επιλογής και την ψυχική δύναμη που μας δίνει αυτή η ελευθερία. Και επιχειρούν να τις μεταδώσουν στα παιδιά, όχι με ξύλινους διδακτισμούς, αλλά με διασκεδαστικό και βιωματικό τρόπο. Γι’ αυτό και χρησιμοποιούν κούκλες, μάσκες, καθώς και κινήσεις χορογραφημένες από δάσκαλο του Τάι Τσι. Στην παράσταση, δε, η οποία είναι βασισμένη στην ανατολίτικη φιλοσοφία, οι συντελεστές ενσωματώνουν ακόμη και θεατρικό παιχνίδι με τους μικρούς θεατές να παίρνουν μέρος στην πλοκή.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Τίτλος: Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα
Βασισμένο στο ομώνυμο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Θεατρική προσαρμογή-Σκηνοθεσία: Ξανθή Ταβουλαρέα
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Γιάννης Αγριόμαλλος, Ηλίας Γκογιάνος, Βαρβάρα Πεντζερίδου, Φίλη Μαρσώ

Μουσική παράστασης: Γιάννης Ζουγανέλης
Διδασκαλία Τάι Τσι: Studio 71- Βριλήσσια
Που: Θέατρο Αλκμήνη, Αλκμήνης 8, Γκάζι, τηλ.: 210 3428650, www.theatro.gr
Πότε: Κάθε Σάββατο στις 16:00

Προβλήθηκε 1783 φορές