Αγκαλιάζω σημαίνει ΖΩ!

Δέκα μόνο δευτερόλεπτα αγκαλιάς, αρκούν για να μειωθεί η αρτηριακή πίεση και οι ορμόνες του στρες, και να αυξηθούν οι ορμόνες της ευεξίας. Όπως, επίσης, μειώνεται ο πονοκέφαλος και διατηρείται δυνατό το ανοσοποιητικό σύστημα!

Για όσους, δεν γνωρίζουν, 21 Ιανουαρίου, γιορτάζουμε, την Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς.

Είναι, από τα ομορφότερα πράγματα, που μπορεί να συμβούν σε έναν άνθρωπο, σε κάθε ηλικία και επηρεάζουν τη διάθεση, ψυχική αλλά και τη σωματική υγεία.

Ο εγκέφαλος, άλλωστε, του ανθρώπου, προσδίδει ανεπτυγμένη διανοητική ικανότητα, σε συνδυασμό με την όρθια στάση του, που του απελευθερώνει τα χέρια, ως ικανό να κάνει εκτεταμένη χρήση της αγκαλιάς.

Κατά αυτό τον τρόπο, το αγκάλιασμα δείχνει συναισθηματικό δέσιμο, νοιάξιμο, ψυχική εγγύτητα και ζεστασιά. Δηλαδή, τη λεγόμενη: προστασία, είτε φροντίζοντας, για την ασφάλεια κάποιου, είτε δίνοντας, θετική έμβαση, στη συμπεριφορά, στα συναισθήματα, ακόμα και ψυχοκινητική καθυστέρηση.

Μάλιστα, έρευνες, έδειξαν, πώς το αγκάλιασμα κάνει καλό στην καρδιά κι όχι μόνο.

Μειώνει το συναίσθημα της μοναξιάς, αλλά και τους φόβους. Παράδειγμα, ο εαυτός μου, φοβάμαι τους γιατρούς και πάντα, σε μια δύσκολη φάση μου, η αγκαλιά, ενός δικού μου, είναι το φάρμακό μου.

Βάλτε στόχο, την ομορφιά, βοηθήστε, κάποιους να γίνουν χαρούμενοι και κεφάτοι.

Χρειαζόμαστε, μάλιστα, 4 αγκαλιές την ημέρα, για να επιβιώσουμε, 8 για να συντηρηθούμε και 12 για να αναπτυχθούμε!

Άλλωστε, αγκαλιάζοντας, αισθανόμαστε, πιο κοντά στο πρόσωπο, πού θέλουμε, αναπτύσσουμε, έτσι, ουσιαστική, αλλά και ανθρώπινη σχέση.

Νιώθουμε πιο δυνατοί και λιγότερο μόνοι!

Ηλιάνα Βολονάκη
Συγγραφέας


 

Προβλήθηκε 1985 φορές

Το διήγημα της Πέμπτης: ''Χωρίς στεφάνι'' του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Ένα διήγημα που μπορεί να ταιριάζει με αυτό που αποκαλούμε «ατμόσφαιρα των ημερών», όμως θίγει ζητήματα της κοινωνίας μας διαχρονικά, κι έχει μεγάλο ενδιαφέρον ο τρόπος που τα προσεγγίζει ο μεγάλος Παπαδιαμάντης…