Γιάννης Κάλτσας: "Τα παιδιά συμμετέχουν θετικά στη Διεθνή Έκθεση Γελοιογραφίας στον Υμηττό και μαθαίνουν πράγματα"

Κάθε χρόνο, για έξι συνεχόμενες χρονιές, τη Διεθνή Έκθεση Γελοιογραφίας, επισκέπτονται περίπου 1.000 άτομα, μεταξύ αυτών παιδιά και οικογένειες, μέσα στη διάρκεια της των δύο εβδομάδων.

Φέτος, έχει φτάσει νέο ρεκόρ παραλαβής έργων, με τον αριθμό να φτάνει τα 470 από σκιτσογράφους 37 χωρών.

Μέσα από την έκθεση, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με μια διαφορετική μορφή τέχνης, πολύ καθημερινή και ανθρώπινη, ενώ έχουν την ευκαιρία με τις καθοδητικές συμβουλές του βραβευμένου σκιτσογράφου Γρηγόρη Γεωργίου, να μάθουν τα πρώτα βήματα δημιουργίας ενός σκίτσου.
 

Η Διεθνής Έκθεση Γελοιογραφίας στον Υμηττό, συνεχίζει για έκτη συνεχόμενη χρονιά την πορεία του. Πώς ξεκίνησε η ιδέα;

Πριν από χρόνια ένας φίλος Σκιτσογράφος ο Θανάσης Τσιμπερδώνης ήρθε στον Φιλοπρόοδο Όμιλο Υμηττού (τότε ήμουν Πρόεδρος του ΔΣ) και ζήτησε να κάνει μια ατομική Έκθεση με τα σκίτσα του.

Φυσικά το δεχτήκαμε και πραγματοποιήθηκε. Είχαν έρθει αρκετοί Σκιτσογράφοι και κόσμος. Την επόμενη χρονιά ο Θανάσης ήρθε μαζί με τρεις άλλους και έκαναν μια ομαδική.

Έτσι μου γεννήθηκε η σκέψη να διοργανώσουμε μια Πανελλήνια Έκθεση και πράγματι πραγματοποιήσαμε δυο. Εκεί πλέον ενθουσιάστηκα και σκέφτηκα γιατί όχι Διεθνή, το πρότεινα και το ΔΣ το δέχτηκε και προχωρήσαμε στις δύο Διεθνείς Εκθέσεις.

Τότε η Ομάδα που οργανώναμε την Έκθεση σταματήσαμε να δραστηριοποιούμαστε στον Φ.Ο.Υ. και μετά από λίγο καιρό φτιάξαμε μια τοπική συλλογικότητα το Εργαστήρι.

Ο Όμιλος δεν ήθελε να συνεχίσει την Έκθεση και αφού την προτείναμε στον Δήμο ο Δήμαρχος ο κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης την αγκάλιασε και έτσι από τότε συνδιοργανώνουμε την Διεθνή Έκθεση Γελοιογραφίας στον Υμηττό.

Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου; Πόσα περίπου άτομα επισκέπτονται κάθε χρόνο την έκθεση;

Η ανταπόκριση του κόσμου είναι καλή. Ανάλογα με το θέμα που έχει η Έκθεση κάθε χρόνο. Γύρω στους 1.000 επισκέπτες έρχονται μέσα στις δυο εβδδομάδες.

Συνεργάζεστε με σημαντικούς παράγοντες στο χώρο της γελοιογραφίας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, ενώ έχετε την στήριξη του Δήμου Δάφνης – Υμηττού σ' αυτή σας την διοργάνωση. Που θέλετε να φτάσετε την έκθεση;

Η Έκθεση ξεκίνησε μέσα στην κρίση και θέλαμε να κάνουμε τον κόσμο να προβληματιστεί, να ψυχαγωγηθεί, να γελάσει. Βέβαια δεν γελάς με όλα τα έργα αλλά τουλάχιστον βλέπεις την διάσταση που το αντιμετωπίζει ο Σκιτσογράφος και σου προκαλεί να ανάλογα συναισθήματα.

Η Έκθεση σήμερα έχει φτάσει νέο ρεκόρ ας μου επιτραπεί ο όρος. Παραλάβαμε περισσότερα από 470 έργα από Σκιτσογράφους προερχόμενους από 37 χώρες.

Είμαστε η μοναδική θεματική διεθνής έκθεση που γίνεται στην Ελλάδα συστηματικά κάθε χρόνο. Πέρα από την καθιέρωση της, την θεσμοθέτησή της θέλουμε να αποκτήσει διάρκεια μεταφερόμενη σε διάφορα σημεία της Ελλάδας αρκεί να το επιθυμούν εκεί οι τοπικοί φορείς.

Μέχρι τώρα δεν έχουμε συναντήσει κάποιο ενδιαφέρον αλλά περιμένουμε. Έχουμε κάνει προτάσεις και συνεχίζουμε να κάνουμε.

Τα σχολεία του Δήμου και των όμορων δήμων, συμμετέχουν στην έκθεση; Οργανώνουν τα σχολεία ομαδικές επισκέψεις καθ' όλη τη διάρκεια της έκθεσης; Πώς αντιλαμβάνονται τα παιδιά αυτό το ξεχωριστό είδος τέχνης;

Προσπαθούμε να έχουμε σχέσεις με τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς ώστε να παρακινηθούν τα παιδιά να συμμετέχουν. Ναι έχουμε επισκέψεις σχολείων και μαθητών οργανωμένες.

Έρχονται τμήματα ή τάξεις και συνήθως βάζουμε τα παιδιά να κάνουν εργαστήρι σκίτσου με τον φίλο Σκιτσογράφο Γρηγόρη Γεωργίου. Έργα του Γρηγόρη έχουν βραβευθεί και διακριθεί σε αρκετές Εκθέσεις στο εξωτερικό και είναι αρκετά διδακτικός για τα παιδιά. Τα παιδιά συμμετέχουν θετικά και μαθαίνουν πράγματα.

Κάθε χρόνο διοργανώνεται και παράλληλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ομιλίες και πλήθος εκδηλώσεων στα πλαίσια της έκθεσης. Τι να περιμένουμε φέτος;

Φέτος θα υπάρξουν κάποιες διαλέξεις από ειδικούς καθώς και βραδιές είτε με τραγούδι είτε με stand up comedy.

 Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να δώσετε στους αναγνώστες του site, σχετικά με τη Διεθνή Έκθεση Γελοιογραφίας;

Ότι μπορούν να μας επισκεφθούν, να απολαύσουν τα έργα των Σκιτσογράφων, να ψηφίσουν ποιο θεωρούν καλύτερο γιατί υπάρχει και Βραβείο Επισκεπτών.

Επίσης μας ενδιαφέρει πάντα η γνώμη τους για το θέμα την επόμενης Έκθεσης.

Θα είναι χαρά μας να έρθουν οικογένειες για να δουν τα παιδιά και οι γονείς την Έκθεση και πως βλέπουν τους κινδύνους από την κακή οδική συμπεριφορά οι Σκιτσογράφοι. 

Σχετικά με την Έκθεση μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Προβλήθηκε 1222 φορές