Με ιδιαίτερη συγκίνηση ο λαός του Ελληνικού και της Αργυρούπολης, μια από τις πόλεις που ιδρύθηκε από Πόντιους Πρόσφυγες αλλά στη συνέχεια και πολλούς Θράκες και Μικρασιάτες υποδέχεται στα εγκαίνια του νέου Δημοτικού Θεάτρου «Νίκος Κούρκουλος» τα καθίσματα που βρισκόντουσαν στο Κολλέγιο Pierce στη Σμύρνη το 1875. 

Το έπιπλο αυτό, το οποίο κοσμεί πλέον ως ιστορικό κειμήλιο την αίθουσα του νέου μας θεάτρου, διασώθηκε από την καταστροφή και βρέθηκε το 1935 στο Κολλέγιο Pierce το οποίο λειτουργούσε στο Ελληνικό.

Το 1965, το Κολλέγιο Pierce μετεγκαταστάθηκε στην Αγία Παρασκευή, όπου λειτουργεί έως και σήμερα. Το έπιπλο όμως παρέμεινε στο κτίριο, στο οποίο στεγάστηκε τότε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.


Το 2019, λίγο πριν κατεδαφιστεί το κτίριο προκειμένου να οικοδομηθεί στη θέση του το νέο Ξενοδοχειακό Συγκρότημα (Καζίνο) στο πλαίσιο της επένδυσης για το Ελληνικό, ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος ενημερώθηκε από κάτοικο της περιοχής (ο οποίος εργαζόταν ως φύλακας εκεί και ο πατέρας του το 1935 στο Κολλέγιο Pierce) ότι το συγκεκριμένο έπιπλο έχει έρθει από τη Σμύρνη μαζί με άλλα ιστορικά κειμήλια που διασώθηκαν από το κτίριο πριν καεί.


Να σημειωθεί ότι την ώρα της καταστροφής οι άνθρωποι του Κολλεγίου είχαν Αμερικανούς Πεζοναύτες και Αμερικάνικες σημαίες στο κτίριο και έκρυψαν πολλά γυναικόπαιδα που βρήκαν καταφύγιο εκεί και εν συνεχεία διασώθηκαν.


Με προσωπική του παρέμβαση και συντονισμένες ενέργειες, ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, το διαφύλαξε και αφού το αποθήκευσε, το τοποθέτησε πλέον στο νέο θέατρο που εγκαινιάζουμε τον Οκτώβριο και αποτελεί μια μεγάλη ιστορική παρακαταθήκη όχι μόνο για την πόλη μας αλλά συνολικά για τον Ελληνικό λαό, διότι η μνήμη και η ιστορία μας είναι ζωντανή, και εμείς δεν ξεχνάμε τη Σμύρνη!


«Εκεί που καθόντουσαν οι Σμυρνοπούλες το 1875, και αργότερα οι μαθήτριες και μαθητές των προσφύγων το 1935, σήμερα θα κάθονται τα παιδιά μας και οι θεατές μας αποδεικνύοντας ότι η ιστορία όχι μόνο δε σταματάει αλλά συνεχίζεται μέσα από τις μνήμες για τις αλύτρωτες πατρίδες και την ιστορική μνήμη που έχει ο λαός μας χιλιάδες χρόνια τώρα», δήλωσε συγκινημένος ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος με την ευόδωση των ενεργειών του.

Προβλήθηκε 200 φορές

Πάρε και εσύ μέρος στον διαγωνισμό της Ε.Σ.Ε ''Τοπολατρεία. Μια ιστορία αγάπης για τον τόπο μου''

Αγαπάτε τον τόπο σας και ταυτόχρονα σας αρέσει η τέχνη της φωτογραφίας και της γραφής; Η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος σας δίνει την ευκαιρία να αναδείξετε τον τόπο και τα ταλέντα σας, μέσα από το διαγωνισμό της «Τοπολατρεία. Μια ιστορία αγάπης για τον τόπο μου».