Από εκείνα τα φαγητά της θαλπωρής, της φροντίδας, οι λαχανοντολμάδες είναι ιδανικό φαγητό για τραπέζι στο σπίτι. Κλασικούς, με κιμά κι αυγολέμονο μάς τους έφτιαξε η Ελένη Ροδά.

Ελένη Ροδά

Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς


Την Ελένη Ροδά τη γνωρίζαμε από τις ερμηνείες της και το χαρακτηριστικό μέταλλο της φωνής της. Τώρα, θαυμάσαμε κι ένα ακόμη ταλέντο της: κάνει τα πιο ζεστά και ωραία τραπεζώματα.

1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά - Τεμάχια: περίπου 30
  •  1 μέτριο λευκό λάχανο
  •  1 κουτ. σούπας αλάτι χοντρό
  •  700 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος από σπάλα
  •  250 γρ. ρύζι Καρολίνα
  •  1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
  •  1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  •  2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  •  1 μεγάλο καρότο, χοντροτριμμένο
  •  1 φύλλο δάφνης
  •  1/4 κουτ. γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
  •  200 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το αυγολέμονο
  •  2 μεγάλα αυγά
  •  ο χυμός από 1-2 λεμόνια, ανάλογα με το πόσο ξινό μάς αρέσει το φαγητό
Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε τους λαχανοντολμάδες με κιμά, αυγολέμονο αφαιρούμε το σκληρό «κοτσάνι» από το λάχανο με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι.
  2. Βγάζουμε 1-2 στιβάδες από τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου, καθώς είναι αρκετά σκληρά, και τα κρατάμε στην άκρη.
  3. Βάζουμε το λάχανο σε μια μεγάλη κατσαρόλα με το άνοιγμα προς τα κάτω.
  4. Βάζουμε κρύο νερό στην κατσαρόλα τόσο ώστε να καλύψει το λάχανο κατά τα δύο τρίτα.
  5. Προσθέτουμε το χοντρό αλάτι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 10-15 λεπτά.
  6. Το βγάζουμε προσεκτικά με 2 τρυπητές κουτάλες και το αφήνουμε στην άκρη, να κρυώσει.
Γέμιση
  1. Στο μεταξύ, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 90 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τον κιμά για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσει και να γίνει σπυρωτός.
  2. Προσθέτουμε τα ξερά κρεμμύδια, το καρότο και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  4. Προσθέτουμε το ρύζι ωμό, τον άνηθο, τον μαϊντανό, 60 ml από το ελαιόλαδο, το μπαχάρι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Λαχανοντολμάδες
  1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα απλώνουμε τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου που είχαμε κρατήσει στην άκρη. «Ξεφυλλίζουμε» το λάχανο.
  2. Αφαιρούμε προσεκτικά τα μεγάλα φύλλα που βρίσκονται στις εξωτερικές στιβάδες.
  3. Ακουμπάμε πάνω στην επιφάνεια εργασίας από την κυρτή πλευρά ένα φύλλο λάχανου.
  4. Βάζουμε 1 γερή κουταλιά της σούπας γέμιση στο κέντρο της μιας άκρης του φύλλου.
  5. ∆ιπλώνουμε τις δύο άκρες του φύλλου προς τα μέσα, για να εγκλωβίσουμε τη γέμιση, και τυλίγουμε σε ρολό.
  6. Τακτοποιούμε τους λαχανοντολμάδες σε στρώσεις κοντά τον έναν στον άλλο.
  7. Προσθέτουμε νερό κρύο, τόσο που να τους καλύπτει, το υπόλοιπο λάδι και σκεπάζουμε τους λαχανοντολμάδες με ένα πιάτο.
  8. Μαγειρεύουμε τους λαχανοντολμάδες για περίπου 40 λεπτά σε μέτρια φωτιά ή μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
  9. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αδειάζουμε τον ζωμό σε μπολ.
  10. Χτυπάμε σε άλλο μπολ τα αυγά και μόλις αφρατέψουν, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  11. Προσθέτουμε σταδιακά τον ζεστό ζωμό, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί και να ζεσταθεί καλά το αυγολέμονο.
  12. Αλατοπιπερώνουμε το αυγολέμονο και το αδειάζουμε στην κατσαρόλα με τους λαχανοντολμάδες.
  13. Σείουμε την κατσαρόλα, ώστε να απλωθεί και να εισχωρήσει παντού.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 211.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 405 φορές