Αυτή η μερακλίδικη ρεβυθάδα με τον ψιλοκομμένο παστουρμά είναι από τα αγαπημένα μας πιάτα στο «μεζετζίδικο» Τα Καραμανλίδικα του Φάνη. Τώρα την κάνουμε και στο σπίτι.

Γαστρονόμος

Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

15' προετοιμασία
2 ώρες και 30' μαγείρεμα
1' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 46'

Υλικά - Μερίδες: 8
  •  1 κιλό ρεβύθια (μουλιασμένα αποβραδίς)
  •  2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  •  8 ντοματάκια κονσέρβας, ψιλοκομμένα
  •  1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  •  1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  •  10 φέτες παστουρμάς μοσχαρίσιος, ψιλοκομμένος
  •  1 κουτ. γλυκού σουμάκ
  •  120 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  1. Για την καραμανλίδικη ρεβυθάδα με παστουρμά ξεκινάμε και σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα ρεβύθια, 2 λίτρα νερό και το μισό ελαιόλαδο και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 1 1⁄2-2 ώρες ή μέχρι τα ρεβύθια να μαλακώσουν, χωρίς να διαλυθούν.
  2. Αλατοπιπερώνουμε, στραγγίζουμε και αφήνουμε στην άκρη.
  3. Σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε κατσαρόλα τύπου πλασοτέ ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 8-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.
  4. Προσθέτουμε την ντομάτα και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρουν όλα μαζί μία βράση, για περίπου 5-6 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά της ντομάτας.
  5. Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από τον παστουρμά και ρίχνουμε τα ρεβύθια.
  6. Ανακατεύουμε, τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση και προσθέτουμε τον μαϊντανό, το σουμάκ και πιπέρι.
  7. Προσθέτουμε τον υπόλοιπο παστουρμά, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 164.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 290 φορές