Το σάμαλι είναι ένα σιροπιαστό γλυκό που μοιάζει με το ραβανί με τη διαφορά ότι είναι νηστίσιμο και παραδοσιακά αρωματίζεται με μαστίχα. Ζουμερό και απολαυστικό!

Γαστρονόμος

Φωτογραφία: Πέτρος Αδριανόπουλος - Food styling: Tina Webb

10' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
5 ώρες και 35' αναμονή
Σύνολο: 6 ώρες και 30'

Υλικά - Μερίδες: 12
  •  400 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
  •  250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  •  1 φλιτζ. τσαγιού νερό
  •  1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  •  1/2 φλιτζ. τσαγιού χυμός πορτοκαλιού
  •  1½ κουτ. γλυκού μαστίχα τριμμένη
  •  5 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι
  •  2 φλιτζ. τσαγιού νερό
  •  2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  •  1/2 φλιτζ. τσαγιού κονιάκ
Διαδικασία
  1. Για το σάμαλι, ανακατεύουμε το χονδρό σιμιγδάλι με το ψιλό σε ένα μεγάλο μπολ.
  2. Προσθέτουμε στη συνέχεια τη μαστίχα, το μπέικιν πάουντερ και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε καλά.
  3. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το χυμό πορτοκαλιού και το νερό και αφήνουμε 15 λεπτά για να φουσκώσει λίγο το σιμιγδάλι.
  4. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα πυρίμαχο σκεύος και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 45 λεπτά.
  5. Αφήνουμε να κρυώσει και το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι που το έχουμε βράσει για 10 λεπτά.
  6. Σερβίρουμε το σάμαλι όταν απορροφήσει το σιρόπι.
Μυστικά

Αντί για μαστίχα, αρωματίζουμε το γλυκό με 2 κάψουλες βανίλιας.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 8.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 304 φορές