H συνταγή της ημέρας, Σάββατο 12.07.2025: ''Λαβράκια με ραδίκια αχνιστά στην κατσαρόλα''

Άρτος και Θεάματα 09 Ιουλίου 2025

Με λεμονοχυμό και ούζο δίνουμε γεύση και αρώματα στα αχνιστά χόρτα με λαβράκι – ένα απλό, εύκολο και υγιεινό πιάτο.

Νένα Ισμυρνόγλου
Φωτογραφία + Food styling: Αντωνία Κατή

30' προετοιμασία
25' μαγείρεμα
Σύνολο: 55'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  1 κιλό φιλέτα από λαβράκι
  •  1.200 γρ. (ζυγισμένα ακαθάριστα) ραδίκια, καθαρισμένα και χοντροκομμένα
  •  1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε καρέ
  •  1/2 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
  •  1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  •  80 ml χυμός λεμονιού
  •  50 ml ούζο
  •  70 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε λαβράκια με ραδίκια αχνιστά στην κατσαρόλα, αρχικά αλατοπιπερώνουμε καλά τα φιλέτα από λαβράκι.
  2. Στη συνέχεια, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά.
  3. Σοτάρουμε τα λαβράκια για περίπου 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν. Τα μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα.
  4. Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
  5. Ρίχνουμε τα ραδίκια, τον δυόσμο, τον μαϊντανό, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και περίπου 100 ml νερό.
  6. Μαγειρεύουμε για περίπου 6-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  7. Βάζουμε προσεκτικά πάνω από τα χόρτα και τα λαβράκια και αλατοπιπερώνουμε.
  8. Ρίχνουμε το ούζο και τον λεμονοχυμό.
  9. Μαγειρεύουμε για περίπου άλλα 7-8 λεπτά, μέχρι να γίνουν τα λαβράκια και να αναμειχθούν τα αρώματα και οι γεύσεις.
  10. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε, τα λαβράκια με ραδίκια, αμέσως.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 230.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 55 φορές

Τα ζώδια την Παρασκευή 11 Ιουλίου 2025

Η μέρα ξεκινά βαριά και στατικά, με τη Σελήνη κενής πορείας στον Αιγόκερω. Μέχρι το απόγευμα, τα πράγματα κινούνται αργά, σαν να έχει κολλήσει το ρολόι. Δεν είναι η ώρα για νέα ξεκινήματα ή φιλόδοξες κινήσεις

Τα ζώδια την Πέμπτη 10 Ιουλίου 2025

Η Πανσέληνος στον Αιγόκερω φωτίζει σήμερα ουρανό και ψυχή, σε τρίγωνο με τον Άρη από την Παρθένο, δίνοντάς μας μια σπάνια ευκαιρία: να δούμε καθαρά τι αξίζει να διατηρήσουμε, πού να επενδύσουμε και τι να αφήσουμε πίσω χωρίς τύψεις