H συνταγή της ημέρας, Τετάρτη 06.08.2025: ''Πίτσα με σύγκλινο Μάνης και αυγά''

Άρτος και Θεάματα 31 Ιουλίου 2025

Έτοιμη σε 20 λεπτά και από τα χεράκια σας. Με αγοραστή ζύμη και ασυνήθιστους συνδυασμούς, η πίτσα αυτή θα σας εντυπωσιάσει.

Αστέριος Κουστούδης
Φωτογραφία: JESSICA MORFIS

20' ψήσιμο
Σύνολο: 20'

Υλικά - Μερίδες: Για 1 πίτσα
Σπιτική ζύμη πίτσα
  •  1/2 φακελάκι (4 γρ.) ξηρή μαγιά
  •  130 ml χλιαρό νερό
  •  1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  •  200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 50 γρ. αλεύρι καλαμποκιού (δίνει στην πίτσα έξτρα ρουστίκ νοστιμιά)
  •  1/2 κουτ. γλυκού αλάτι και 20 ml ελαιόλαδο
Για την πίτσα
  •  4 - 5 κουτ. σούπας σάλτσα ντομάτας
  •  300 γρ. φρέσκια μοτσαρέλα σε λεπτές ροδέλες
  •  4 αυγά
  •  100 γρ. ψιλοκομμένο σύγκλινο Μάνης ή άλλο αλλαντικό της αρεσκείας μας
Διαδικασία
Ζύμη
  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την ξηρή μαγιά, χλιαρό νερό και την ζάχαρη.
  2. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη για 15 λεπτά, μέχρι να αφρίσει.
  3. Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις με το αλεύρι καλαμποκιού, το αλάτι και το ελαιόλαδο.
  4. Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα λείο και ελαστικό ζυμάρι.
  5. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για περίπου 2 ώρες, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
  6. Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια εργασίας και ανοίγουμε το ζυμάρι με τα δάχτυλά μας, με απαλές κυκλικές κινήσεις, σε έναν λεπτό δίσκο διαμέτρου περίπου 36 – 38 εκ. και πάχους περίπου 2 – 3 χλστ.
Για την πίτσα
  1. Απλώνουμε στη ζύμη την σάλτσα ντομάτας.
  2. Από πάνω, ομοιόμορφα, απλώνουμε την φρέσκια μοτσαρέλα σε λεπτές ροδέλες.
  3. Ψήνουμε στους 220° C για 13 - 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια και να ψηθεί η ζύμη και από κάτω.
  4. Ξεφουρνίζουμε και σπάμε τα αυγά στην επιφάνεια της ψημένης πίτσας.
  5. Σκορπίζουμε γύρω από τα αυγά το ψιλοκομμένο σύγλινο Μάνης ή άλλο αλλαντικό της αρεσκείας μας και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 2 - 3 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τα αυγά όπως μας αρέσουν.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 125.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 222 φορές

H συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 07.08.2025: ''Μαροκινή pastilla, μια ξεχωριστή γλυκιά κοτόπιτα''

Ένα χαρακτηριστικό πιάτο της μαροκινής κουζίνας είναι η pastilla, ένα είδος πίτας με κοτόπουλο (ή περιστέρι), αμύγδαλα και μπαχαρικά, πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη, που ισορροπεί θαυμάσια αλμυρό και γλυκό.

Τα ζώδια την Τρίτη 5 Αυγούστου 2025

Η Σελήνη στον Αιγόκερω μας βάζει σε σοβαρό mood ζητώντας πρόγραμμα, στόχους και… λίγη ησυχία. Όμως είναι σε τετράγωνο με τον Κρόνο και τον Ποσειδώνα, δημιουργώντας δοκιμάζοντας ανάμεσα σε ευθύνες και επιθυμίες με καθήκον και φαντασία.

Τα ζώδια την Δευτέρα 4 Αυγούστου 2025

Η Δευτέρα ξεκινά με τη Σελήνη στον ανήσυχο Τοξότη, που πάντα θέλει να πετάξει μακριά απ’ τα προβλήματα – όμως σήμερα βρίσκει μπροστά της ένα τετράγωνο με τους Δεσμούς της Σελήνης και... δοκιμαζόμαστε ιδεολογικά και συναισθηματικά.