Αυτές οι τηγανίτες από τη Μήλο θυμίζουν λουκουμάδες, αφού περιέχουν μαγιά, φουσκώνουν υπέροχα και σερβίρονται με μέλι, κανέλα και σουσάμι.

Νικολέτα Δελατόλα-Φωσκόλου

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης - Food styling: Σταυρούλα Φουτσά


Αυτή η συνταγή είναι από το βιβλίο Κυκλάδων Γεύσεις της κ. Νικολέτας Δελατόλα-Φωσκόλου (Τήνος, 2008). Η ίδια σημειώνει ότι είναι της κ. Εργίνας Κάτρη από τη Μήλο. Σημειώνει επίσης το εξής: «Τα βράδια που οι νησιώτες κάθονταν στη βεγγέρα, άλλοτε συζητώντας και άλλοτε παίζοντας χαρτιά, η νοικοκυρά, για να ευχαριστήσει την παρέα, έφτιαχνε στα γρήγορα τηγανίτες και τις σέρβιρε ζεστές».

10' προετοιμασία
20' μαγείρεμα
15' αναμονή
Σύνολο: 45'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  1/2 κιλό αλεύρι
  •  1 φακελάκι ξηρή μαγιά νερό χλιαρό (όσο χρειαστεί)
  •  1 κουτ. γλυκού αλάτι
  •  1 1⁄2 κούπα ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  •  1 κούπα μέλι
  •  κανέλα σε σκόνη για το σερβίρισμα
  •  σουσάμι καβουρδισμένο για πασπάλισμα
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε τις αφράτες τηγανίτες, ξεκινάμε βάζοντας σε μια λεκάνη το αλεύρι, το αλάτι και τη μαγιά. Ανακατεύουμε το μείγμα.
  2. Προσθέτουμε χλιαρό νερό, ενώ παράλληλα ανακατεύουμε μέχρι να πετύχουμε έναν χυλό σαν τους λουκουμάδες, δηλαδή λείο και σχετικά σφιχτό.
  3. Αφήνουμε το μείγμα σκεπασμένο με μεμβράνη να φουσκώσει, για 15 λεπτά.
  4. Βάζουμε το λάδι να κάψει σε ένα τηγάνι.
  5. Παίρνουμε κουταλιές από τον χυλό, τις ρίχνουμε στο λάδι, τις γυρίζουμε να ψηθούν και από τις δύο πλευρές και τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα.
  6. Περιχύνουμε με το μέλι και πασπαλίζουμε με κανέλα και σουσάμι. Οι τηγανίτες σερβίρονται ζεστές.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 52.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 521 φορές