Η συνταγή της ημέρας: ''Γαρίδες γιουβέτσι λεμονάτες''

Άρτος και Θεάματα 17 Μαρτίου 2024

Ένα υπέροχο γιουβέτσι με κριθαράκι και γαρίδες, νόστιμο, ελαφρύ και μελωμένο, αλλά σπυρωτό και με ωραία υφή.

Γωγώ Δελογιάννη

Φωτογραφία + Food styling: Αντωνία Κάτη

10' προετοιμασία
2 ώρες και 20' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 30'

Υλικά - Μερίδες: 4-6
  •  400 γρ. κριθαράκι μέτριο
  •  12 μεγάλες γαρίδες φρέσκες ή κατεψυγμένες και ξεπαγωμένες, πλυμένες, καθαρισμένες από κελύφη και «εντεράκια» (αφήνουμε τα κεφάλια και τις ουρές)
  •  3-4 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι + μερικά φυλλαράκια επιπλέον, για το σερβίρισμα
  •  2 φρέσκα κρεμμυδάκια, πολύ ψιλοκομμένα
  •  2 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες, κοπανισμένες
  •  χυμός και ξύσμα από 2 λεμόνια
  •  100 ml λευκό ξηρό κρασί
  •  90 ml ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον, για το σερβίρισμα
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε τις γαρίδες γιουβέτσι λεμονάτες προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Βράζουμε το κριθαράκι σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, για 10 λεπτά, το στραγγίζουμε, το ξεπλένουμε καλά με κρύο, τρεχούμενο νερό και το αδειάζουμε σε ένα μέτριο ταψί.
  3. Προσθέτουμε τις γαρίδες, το θυμάρι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα σκόρδα, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά τα υλικά με τα χέρια μας.
  4. Ρίχνουμε το κρασί και φουρνίζουμε. Ψήνουμε για 20 λεπτά.
  5. Ξεφουρνίζουμε και ραντίζουμε αμέσως το φαγητό με επιπλέον ελαιόλαδο κατά βούληση.
  6. Σκορπίζουμε το ξύσμα λεμονιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.
Μυστικά

Η σεφ δίνει μια ωραία συμβουλή για το κριθαράκι γιουβέτσι κάθε λογής: Μόλις βράσουμε το κριθαράκι, το στραγγίζουμε και το ξεπλένουμε μέσα στο σουρωτήρι με κρύο, τρεχούμενο νερό. Έτσι θα απομακρυνθεί το άμυλο και το γιουβέτσι θα είναι μελωμένο, αλλά και σπυρωτό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 217.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 818 φορές

Τα ζώδια το Σάββατο 2 Αυγούστου 2025

Η Σελήνη σήμερα στο Σκορπιό σχηματίζει τρίγωνο με τον Βόρειο Δεσμό στους Ιχθύες. Είναι η ιδανική στιγμή να στραφούμε στο συναισθηματικό μας κόσμο και να αφουγκραστούμε τις εσωτερικές μας ανάγκες και να εμπιστευτούμε τη διαίσθησή μας

Τα ζώδια την Παρασκευή 1 Αυγούστου 2025

Η Αφροδίτη από τον Καρκίνο σχηματίζει τετράγωνο με τον Κρόνο και τον Ποσειδώνα στον Κριό, διαψεύδοντας όνειρα και προσδοκίες που χτίστηκαν με συναίσθημα αλλά χωρίς ρεαλισμό ειδικά για Κριούς, Καρκίνους, Ζυγούς, Αιγόκερους του 1ου δεκαημέρου

Η συνταγή της ημέρας, Τετάρτη 30 Ιουλίου 2025: ''Φακές σαλάτα με κολοκυθάκια και μυρωδικά''

Απολαμβάνουμε μια απίθανη οσπριοσαλάτα με νόστιμες φακές, τρυφερά κολοκυθάκια και άφθονα μυρωδικά. Ένα λαχταριστό, καλοκαιρινό σαλατογεύμα για το σπίτι αλλά και το γραφείο.