Ένα υπέροχο γιουβέτσι με κριθαράκι και γαρίδες, νόστιμο, ελαφρύ και μελωμένο, αλλά σπυρωτό και με ωραία υφή.

Γωγώ Δελογιάννη

Φωτογραφία + Food styling: Αντωνία Κάτη

10' προετοιμασία
2 ώρες και 20' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 30'

Υλικά - Μερίδες: 4-6
  •  400 γρ. κριθαράκι μέτριο
  •  12 μεγάλες γαρίδες φρέσκες ή κατεψυγμένες και ξεπαγωμένες, πλυμένες, καθαρισμένες από κελύφη και «εντεράκια» (αφήνουμε τα κεφάλια και τις ουρές)
  •  3-4 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι + μερικά φυλλαράκια επιπλέον, για το σερβίρισμα
  •  2 φρέσκα κρεμμυδάκια, πολύ ψιλοκομμένα
  •  2 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες, κοπανισμένες
  •  χυμός και ξύσμα από 2 λεμόνια
  •  100 ml λευκό ξηρό κρασί
  •  90 ml ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον, για το σερβίρισμα
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε τις γαρίδες γιουβέτσι λεμονάτες προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Βράζουμε το κριθαράκι σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, για 10 λεπτά, το στραγγίζουμε, το ξεπλένουμε καλά με κρύο, τρεχούμενο νερό και το αδειάζουμε σε ένα μέτριο ταψί.
  3. Προσθέτουμε τις γαρίδες, το θυμάρι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα σκόρδα, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά τα υλικά με τα χέρια μας.
  4. Ρίχνουμε το κρασί και φουρνίζουμε. Ψήνουμε για 20 λεπτά.
  5. Ξεφουρνίζουμε και ραντίζουμε αμέσως το φαγητό με επιπλέον ελαιόλαδο κατά βούληση.
  6. Σκορπίζουμε το ξύσμα λεμονιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.
Μυστικά

Η σεφ δίνει μια ωραία συμβουλή για το κριθαράκι γιουβέτσι κάθε λογής: Μόλις βράσουμε το κριθαράκι, το στραγγίζουμε και το ξεπλένουμε μέσα στο σουρωτήρι με κρύο, τρεχούμενο νερό. Έτσι θα απομακρυνθεί το άμυλο και το γιουβέτσι θα είναι μελωμένο, αλλά και σπυρωτό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 217.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 391 φορές