Για τα πιο γλυκά Χριστούγεννα,  ετοιμάστε πρώτοι, το περίφημο κλωστάρι, τον Κονιτσιώτικο μπακλαβά, με μπόλικα καρύδια και βούτυρο. Είναι μια μόνο από τις 70 γιορτινές συνταγές που ετοιμάσαμε στην Πίνδο. Στον Χριστουγεννιάτικο Γαστρονόμο, που κυκλοφορεί την Κυριακή 10/12 με την Καθημερινή. Καλές γιορτές!

Κασσιανή Γούση

Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου


Αυτός ο ηπειρώτικος μπακλαβάς θυμίζει πολύ το γνωστό σαραγλί, μόνο που περιέχει περισσότερα φύλλα στο τύλιγμά του, γι’ αυτό και ψήνεται αργά σε χαμηλή θερμοκρασία, ώστε να ψηθεί καλά μέχρι μέσα. Συνηθίζεται ιδιαίτερα στην περιοχή της Κόνιτσας, αλλά η συνταγή είναι γνωστή και σε άλλα χωριά, όπως στο Τσεπέλοβο, όπου μας την έδωσε η κ. Κασσιανή Γούση.

20' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 20'

Υλικά - Μερίδες: για 3 κλωστάρια
  •  500 γρ. καρύδια, ψιλοτριμμένα
  •  4 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη
  •  1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  •  1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, τριμμένο
  •  500 γρ. φύλλα κρούστας
  •  250 γρ. βούτυρο αγελάδας ή πρόβειο, λιωμένο
Για το σιρόπι
  •  1 κιλό νερό
  •  1.100 γρ. ζάχαρη
  •  1 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού
  •  ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  •  1 πρέζα κανέλα
  •  1 πρέζα γαρίφαλο
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε κλωστάρι– Κονιτσιώτικος μπακλαβάς, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 150°C, στη λειτουργία του αέρα.
  2. Χωρίζουμε τα φύλλα σε τρεις στοίβες, βουτυρώνοντας καλά κάθε φύλλο. Αναμειγνύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μπολ και τα μοιράζουμε στις τρεις στοίβες, κατά μήκος του πάνω φύλλου, στο κέντρο του.
  3. Τυλίγουμε σε ρολό κάθε στοίβα φύλλων, χωρίς να τα κάνουμε πολύ σφιχτά. Αν θέλουμε, μπορούμε να τοποθετήσουμε μια ματσόβεργα κατά μήκος των φύλλων, παράλληλα με τη γέμιση, για να βοηθηθούμε στο τύλιγμα, και ύστερα, αφού ετοιμάσουμε το κάθε ρολάκι, την τραβάμε και την αφαιρούμε.
  4. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε μέσα τα ρολά, με το σημείο του «κλεισίματος» προς τα κάτω, για να μην ξετυλιχτούν. Τα πιέζουμε ελαφρώς από τις δύο άκρες τους για να σουρώσουν λίγο και να κοντύνουν.
  5. Ψήνουμε τα κλωστάρια στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσουν καλά.
Σιρόπι
  1. Βράζουμε όλα μαζί τα υλικά για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσουν να κοχλάζουν.
  2. Αφήνουμε να πέσει λίγο η θερμοκρασία του σιροπιού, αλλά να παραμένει ζεστό, και σιροπιάζουμε τα κλωστάρια όσο είναι ακόμα ζεστά, αλλά όχι καυτά. Τα αφήνουμε να απορροφήσουν όλο το σιρόπι και να κρυώσουν.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 213.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 325 φορές

Πέθανε η ηθοποιός Ιφιγένεια Αστεριάδη ύστερα από σύντομη μάχη με τον καρκίνο

Η Ιφιγένεια Αστεριάδη και ο Γιάννης Κακλέας είχαν συνεργαστεί στενά, αφού τα τελευταία χρόνια η ηθοποιός συμμετείχε στην παράσταση «Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού», που ανέβηκε στο θέατρο Γκλόρια για τρεις σεζόν (2021-2024).

Eurovision 2024: Αυτές είναι οι 10 χώρες που προκρίθηκαν από τον πρώτο ημιτελικό

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος ημιτελικός της Eurovision 2024 στο Malmö Arena της Σουηδίας. 15 χώρες έδωσαν τη μάχη τους για να εξασφαλίσουν την πρόκριση στον Μεγάλο Τελικό του Σαββάτου, ωστόσο μόνο 10 είναι αυτές που παίρνουν το χρυσό εισιτήριο.