Ένα θαυμάσιο τζατζίκι με τα σαρκώδη και ψωμωμένα φύλλα της γλιστρίδας αλλά και τα καρύδια τέλεια αισθητά στο δόντι.
Ξεφυλλίζοντας τακτικά το βιβλίο της Μαρίας και του Νίκου Ψιλάκη Κρητική παραδοσιακή κουζίνα, η Ελένη Παπαδογιαννάκη, που διατηρεί με τον άντρα της Μανόλη το Καφενείο του Μανόλη στο Ατσιπόπουλο, ανακάλυψε ένα τζατζίκι-αποκάλυψη, με άφθονη γλιστρίδα και μπόλικο τριμμένο καρύδι. Η Ελένη αναζητά τακτικά τέτοιες παλιές συνταγές και τις μαγειρεύει και για το σπίτι, αλλά και για το μαγαζί. Η αρχική αναλογία απαιτεί ποσότητα γλιστρίδας όση και του γιαουρτιού, π.χ. 500 γρ. γλιστρίδα για 500 γρ. γιαούρτι. Η Ελένη έχει καταλήξει σε μια πιο ήπια αναλογία, αλλά μπορούμε να πειραματιστούμε και να καταλήξουμε στη δική μας.
- 1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό, πρόβειο ή αγελαδινό
- τα φύλλα και τα τρυφερά κοτσάνια από 2 μάτσα γλιστρίδα, ψιλοκομμένα
- 1 μικρό αγγούρι, καθαρισμένο, τριμμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη, στυμμένο καλά με τα χέρια
- 3/4 φλιτζ. τσαγιού καρυδόψιχα, χοντροσπασμένη
- 2-5 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες (ανάλογα με το πόσο δυνατό θέλουμε το τζατζίκι)
- 1 κουτ. γλυκού λευκό ξίδι
- αλάτι
- 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- Για να φτιάξουμε τζατζίκι με γλιστρίδα και καρύδια, αρχικά ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά σε μεγάλο μπολ μέχρι να αναμειχθούν καλά.
- Στη συνέχεια, δοκιμάζουμε και, ανάλογα με τα γούστα μας, προσθέτουμε περισσότερο σκόρδο, λάδι ή αλάτι.
- Σερβίρουμε, το τζατζίκι με γλιστρίδα και καρύδια, κρύο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 234.