Η κλασική συνταγή του Στρογγανόφ σε μια γρήγορη εκδοχή που δεν ξεφεύγει από τη φιλοσοφία και τα βασικά υλικά της αυθεντικής.
- 500 γρ. μοσχαρίσιο φιλέτο, σε λεπτές φέτες και στη συνέχεια σε λωρίδες πλάτους 0,5 εκ.
- 2 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50 ml ελαιόλαδο
- 200 ml ζωμός κοτόπουλου
- 200 γρ. γιαούρτι αγελάδας στραγγιστό (ή ξινόκρεμα ή σμετάνα)
- 1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτές
- 20 μικρά αγγουράκια τουρσί, στραγγισμένα, κομμένα κατά μήκος στη μέση
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για να ετοιμάσουμε τα φιλετάκια Στρογκανόφ είναι καλό να μαγειρέψουμε τη συνταγή σε δύο δόσεις, χωρίζοντας τα υλικά στη μέση.
- Αλατοπιπερώνουμε και αλευρώνουμε τις λωρίδες του κρέατος.
- Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε πολύ δυνατή φωτιά μέχρι να κάψει και να αχνίσει.
- Τηγανίζουμε τις λωρίδες κρέατος μέχρι να πάρουν χρώμα, για περίπου 2 λεπτά.
- Σβήνουμε με τον ζωμό, ρίχνουμε και τον πελτέ και ανακατεύουμε. Βράζουμε για 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι (ή την ξινόκρεμα ή τη σμετάνα), ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι το υγρό να αρχίσει να κοχλάζει ήπια, για 4-5 λεπτά. Προσέχουμε να μη βράσει, γιατί θα κόψει η σάλτσα.
- Τραβάμε αμέσως το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε τα αγγουράκια, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα άλλα μισά υλικά και στο τέλος ενώνουμε και τα δύο μέσα στο σκεύος. Σερβίρουμε αμέσως. Συνοδεύουμε με χυλοπίτες.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 237.




























































































