Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 20 Ιουλίου 2025: ''Σαλάτα του τσοπάνη (çoban salatasi)''

Άρτος και Θεάματα 17 Ιουλίου 2025

Τη σαλάτα «του τσοπάνη» τη συναντάμε στην Τουρκία και στα Βαλκάνια και είναι ένα θαυμάσιο και πληθωρικό πιάτο με αμιγώς καλοκαιρινά υλικά. Ντομάτες, πιπεριές, αγγουράκια…  Σε αυτήν εδώ τη συνταγή ο σεφ προσθέτει και μίνι μελιτζανάκια, από αυτά που προορίζονται για τουρσί ή γλυκό κουταλιού.

Χριστόφορος Πέσκιας
Φωτογραφία + Food styling: Αμαρυλλίς Τσέγκου

Η εποχή για τα μίνι μελιτζανάκια είναι τα τέλη καλοκαιριού κι έτσι μέχρι τότε απλώς τα παραλείπουμε ή χρησιμοποιούμε 1 μελιτζάνα φλάσκα, σε χοντρές φέτες και μετά σε μικρούς κύβους, ψημένους στον φούρνο.

30' προετοιμασία
Σύνολο: 30'

Υλικά - Μερίδες: 6
  •  1 κιλό ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, σε μικρά καρέ
  •  4 αγγουράκια κρητικά, καλά πλυμένα, με τη φλούδα τους, κομμένα κατά μήκος στη μέση και μετά σε φετάκια-μισοφέγγαρα
  •  1 μεγάλο κοκκινόφλουδο κρεμμύδι, σε μικρά καρέ
  •  1-2 καυτερές πράσινες πιπερίτσες, ψιλοκομμένες
  •  2 πιπεριές κέρατο, σε μικρά καρέ
  •  5 μελιτζανάκια (προαιρετικά), ψημένα και κομμένα σε κυβάκια
  •  5 μικρά κολοκυθάκια, σε μικρά καρέ
  •  1 κουτ. σούπας σουμάκ (βλ. εισαγωγή συνταγής – σε μπαχαράδικα)
  •  1/3 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  •  30 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
  •  χυμός από 1 λεμόνι
  •  ελαιόλαδο, κατά βούληση
  •  1 κουτ. σούπας ξίδι ροδιού
  •  30 ελιές Καλαμών, χοντροκομμένες
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε την σαλάτα του τσοπάνη σε μια μεγάλη σαλατιέρα ανακατεύουμε καλά όλα μαζί τα υλικά, εκτός από τις ελιές.
  2. Ελαιόλαδο ρίχνουμε όσο θέλουμε, αλλά χωρίς υπερβολές.
  3. Διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται. Σκορπίζουμε από πάνω τις ελιές και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 232.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 134 φορές