Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 4 Μαΐου 2025: ''Η φασολάδα των Asturias, fabada asturiana''

Άρτος και Θεάματα 02 Μαϊου 2025

Η fabada asturiana είναι ένα μαμαδίστικο φαγητό με πατρίδα τις Αστούριας στον Βισκαϊκό Κόλπο, στη βόρεια Ισπανία και είναι η επιτομή του slow food. Τα υλικά μπαίνουν όλα μαζί σε μια κατσαρόλα-ταβά και σιγοβράζουν υπομονετικά για 2-3 ώρες.

Δημήτρης Κοντόπουλος
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

30' προετοιμασία
2 ώρες και 30' μαγείρεμα
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 15 ώρες

Υλικά - Μερίδες: 4-6
  •  200 γρ. φασόλια γίγαντες Πρεσπών, μουλιασμένοι αποβραδίς
  •  100 γρ. φασόλια ροβίτσα, μουλιασμένα για 1 ώρα
  •  100 γρ. μαύρα φασόλια, μουλιασμένα αποβραδίς
  •  1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, καθαρισμένο, ολόκληρο
  •  150 γρ. λουκανικάκια τσορίθο, ολόκληρα
  •  150 γρ. σαλάμι τσορίθο, σε λεπτές φέτες + 2-3 φέτες επιπλέον, ψιλοκομμένες, για το σερβίρισμα
  •  150 γρ. guanciale ή καπνιστή πανσέτα, σε 2-3 κομμάτια
  •  1 ματσάκι φρέσκο θυμάρι
  •  1 σκελίδα σκόρδο, με τη φλούδα
  •  100 ml ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον, για το σερβίρισμα
  •  1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
  •  χυμός από 1 λεμόνι
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Ξεπλένουμε καλά όλα τα φασόλια και τα ρίχνουμε μαζί σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα.
  2. Στο κέντρο βάζουμε το κρεμμύδι και γύρω του τακτοποιούμε τα λουκανικάκια, τις φέτες σαλαμιού και τα κομμάτια guanciale ή πανσέτας.
  3. Αφήνουμε στην άκρη 4-5 κλαδάκια θυμάρι και παραχώνουμε τα υπόλοιπα ανάμεσα στα φασόλια, μαζί με το σκόρδο.
  4. Ρίχνουμε κρύο νερό ώστε να καλύψει όλα τα υλικά κατά 3-4 εκ., προσθέτουμε το ελαιόλαδο και πασπαλιστά την πάπρικα. Δεν ανακατεύουμε, απλώς σείουμε λίγο την κατσαρόλα και τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά.
  5. Ξαφρίζουμε προσεκτικά μέχρι το νερό να αρχίσει να κοχλάζει και βράζουμε έντονα για 10 λεπτά.
  6. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 2-2½ ώρες, μέχρι να μαλακώσουν καλά οι γίγαντες και τα μαύρα φασόλια.
  7. Στα μισά του μαγειρέματος ελέγχουμε το υγρό και προσθέτουμε αν χρειαστεί λίγο καυτό επιπλέον (το φαγητό είναι σαλτσάτο, σαν πυκνή σούπα).
  8. Στη διάρκεια του μαγειρέματος η ροβίτσα θα μισολιώσει και θα χυλώσει ωραία και τα αλλαντικά θα βγάλουν αργά το λίπος τους, δένοντας και νοστιμίζοντας τη σάλτσα.
  9. Σβήνουμε το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω του για 10 λεπτά. Πετάμε το κρεμμύδι. Βγάζουμε το guanciale ή την πανσέτα και κόβουμε σε λεπτές φέτες.
  10. Μοιράζουμε το φαγητό σε πιάτα, βάζοντας στο καθένα φασόλια, 1-2 λουκάνικα και φέτες από guanciale (ή πανσέτα) και αλλαντικό τσορίθο.
  11. Σκορπίζουμε φυλλαράκια από το θυμάρι που αφήσαμε στην άκρη, πιπέρι και τις έξτρα ωμές φέτες σαλάμι, ραντίζουμε με λίγο ωμό λάδι και τον χυμό λεμονιού και σερβίρουμε το φαγητό καυτό.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 581 φορές

H συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 07.08.2025: ''Μαροκινή pastilla, μια ξεχωριστή γλυκιά κοτόπιτα''

Ένα χαρακτηριστικό πιάτο της μαροκινής κουζίνας είναι η pastilla, ένα είδος πίτας με κοτόπουλο (ή περιστέρι), αμύγδαλα και μπαχαρικά, πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη, που ισορροπεί θαυμάσια αλμυρό και γλυκό.

Τα ζώδια την Τρίτη 5 Αυγούστου 2025

Η Σελήνη στον Αιγόκερω μας βάζει σε σοβαρό mood ζητώντας πρόγραμμα, στόχους και… λίγη ησυχία. Όμως είναι σε τετράγωνο με τον Κρόνο και τον Ποσειδώνα, δημιουργώντας δοκιμάζοντας ανάμεσα σε ευθύνες και επιθυμίες με καθήκον και φαντασία.

Τα ζώδια την Δευτέρα 4 Αυγούστου 2025

Η Δευτέρα ξεκινά με τη Σελήνη στον ανήσυχο Τοξότη, που πάντα θέλει να πετάξει μακριά απ’ τα προβλήματα – όμως σήμερα βρίσκει μπροστά της ένα τετράγωνο με τους Δεσμούς της Σελήνης και... δοκιμαζόμαστε ιδεολογικά και συναισθηματικά.