Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 9 Μαρτίου 2025: ''Γιουβέτσι φούρνου με φιλέτο ψαριού και πέστο λιαστής ντομάτας''

Άρτος και Θεάματα 08 Μαρτίου 2025

Κυριακάτικο φαγητό που βγάζει αρκετές μερίδες. Η σάλτσα που θα φτιάξουμε για το γιουβέτσι είναι γλυκιά και λίγο όξινη και απογειώνει τη γεύση του ψαριού.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

20' προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 40'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  500 γρ. κριθαράκι
  •  1 μεσαίου μεγέθους κρεμμύδι, τριμμένο
  •  500 γρ. περίπου φέτες σφυρίδας κομμένες σε μέτρια κομμάτια, χωρίς το κόκκαλο
  •  160 γρ. ολόκληρα ντοματάκια από κονσέρβα, ψιλοκομμένα
  •  50 ml ελαιόλαδο
  •  100 ml κρασί λευκό, ξηρό
  •  1 φύλλο δάφνης
Για το πέστο λιαστής ντομάτας
  •  100 γρ. λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
  •  αλάτι, πιπέρι
  •  1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
  •  ελάχιστη ζάχαρη
  •  1 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
Διαδικασία
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
  2. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 1-2 λεπτά, ίσα να ροδίσει.
  3. Προσθέτουμε το κριθαράκι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1 - 2 λεπτά.
  4. Σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα ντοματάκια.
  5. Ανακατεύουμε να ενσωματωθούν τα υλικά και να πάρουν χρώμα και γεύση.
  6. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αδειάζουμε το περιεχόμενό της σε ένα ταψί.
  7. Πέστο λιαστής ντομάτας: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις λιαστές ντομάτες με το αλάτι, το σκόρδο, το πιπέρι, τη ζάχαρη και το ξίδι.
  8. Ρίχνουμε το πέστο και ένα φύλλο δάφνης στο ταψί με το κριθαράκι.
  9. Προσθέτουμε αρχικά 1½ νεροπότηρο νερό και βάζουμε το ταψί στο φούρνο.
  10. Κατά διαστήματα ελέγχουμε και, αν δούμε ότι το κριθαράκι έχει στεγνώσει, προσθέτουμε κι άλλο ζεστό νερό.
  11. Στα 10 λεπτά ψησίματος προσθέτουμε το ψάρι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι το κριθαράκι να γίνει.
Μυστικά

Με το που βγει από το φούρνο, το κριθαράκι πρέπει να είναι αρκετά ζουμερό, γιατί θα συνεχίσει να απορροφά υγρό.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 664 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Τετάρτη 30 Ιουλίου 2025: ''Φακές σαλάτα με κολοκυθάκια και μυρωδικά''

Απολαμβάνουμε μια απίθανη οσπριοσαλάτα με νόστιμες φακές, τρυφερά κολοκυθάκια και άφθονα μυρωδικά. Ένα λαχταριστό, καλοκαιρινό σαλατογεύμα για το σπίτι αλλά και το γραφείο.

Τα ζώδια την Τετάρτη 30 Ιουλίου 2025

Σελήνη Κενής πορείας στο Ζυγό σήμερα και ναι τίποτα δεν προχωρά γρήγορα ειδικά οι Κριοί, Καρκίνοι, Ζυγοί και Αιγόκεροι του 3ου δεκαημέρου είναι οι πρώτοι που νιώθουν τη δυσφορία της στασιμότητας