Οι γαρίδες της Μονής Σινά, εκτός από τραγανά λαχανικά και ντοματένια σάλτσα, έχουν και ούζο και κονιάκ. Και είναι απίθανα νόστιμες και μυρωδάτες.

πατέρας Πορφύριος

Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου, Νίκος Καρανικόλας


20' προετοιμασία
15' μαγείρεμα
Σύνολο: 35'

Υλικά Μερίδες: 4-5
  •  20-25 γαρίδες μεσαίου μεγέθους, καθαρισμένες από κεφάλια, κελύφη, ουρές και «εντεράκι» (φυλάσσουμε τις ουρές και τα κελύφη στο ψυγείο, για άλλη συνταγή, π.χ. έναν ζωμό)
  •  1 ξερό κρεμμύδι, σε μεγάλα καρέ
  •  1 πιπεριά Φλωρίνης, σε μεγάλα καρέ
  •  1 πιπεριά κίτρινη, σε μεγάλα καρέ
  •  5-6 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
  •  70 ml ούζο
  •  2 κουτ. σούπας κονιάκ
  •  2 ντομάτες, τριμμένες
  •  1/4 κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή
  •  1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  •  70 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε τις νηστίσιμες γαρίδες σαγανάκι, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, να μαραθεί λίγο.
  2. Προσθέτουμε τις πιπεριές και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά.
  3. Ρίχνουμε τα σκόρδα, σοτάρουμε για 1 λεπτό και προσθέτουμε το ούζο και το κονιάκ.
  4. Αφήνουμε τα υλικά να πάρουν μία βράση, ρίχνουμε τις ντομάτες, τις πάπρικες και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά.
  5. Προσθέτουμε τις γαρίδες και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά, γυρίζοντάς τες μια δυο φορές. Θέλουμε τα υλικά σχετικά τραγανά.
  6. Σερβίρουμε τις μοναστηριακές γαρίδες σαγανάκι αμέσως.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 191.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 240 φορές